Érdemes várni, mert eltűnhetnek a magas ingatlanárak

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
Győztesei voltak az elmúlt éveknek a most már 10-15 éves, újszerű lakóparki lakások, hiszen aki nem talált magának újépítésű ingatlant, az újszerűt vásárolt. Az elkövetkező egy-két évben a piacon megjelenő újépítésű ingatlanok viszont komoly konkurenciát jelentenek majd számukra, és elképzelhető, hogy leverik a mostani magas árakat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek nagy győztesei voltak az újszerű lakóparki ingatlanok, mivel alig lehetett újépítésű lakást találni a piacon, így aki valami újat szeretett volna, az kényszerhelyzetben ezeket választotta - fogalmazott Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlanirodák XIV. és XVI. irodájának szakmai vezetője. Ezek a 15 éven, de maximum 20 éven belül épült lakóparkok felkapottá is váltak ezáltal a válság évei során.

Építkezés Budapesten Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák XI. és XXII. kerületi irodájának vezetője szerint most is azért népszerűek, mert aki gyorsan akar vásárolni, megfelelő élethelyzetben van, valami jobb minőséget keres, és nincs ideje kivárni a klasszikus újépítésűeket, az potenciális vásárolóként jelenik meg az újszerű lakóparki lakások piacán.

- fogalmazott Sebestyén Tamás. Hiszen ezekben a lakóparkokban nem csak maga a lakás újszerű, hanem a ház, a lépcsőház, a lift, a kert is ad egy minőségi érzést, ráadásul általában ott a mélygarázs is, ahol az autó parkolhat. Egy panellakásnál ilyet nem tapasztalhat a tulajdonos.

A újszerűek iránt a kereslet erős, de a kínálat sem szűk.

Sebestyén Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy most két részre szakadt a kínálati piac: az eladók egyik része tényleg el is akarja adni a lakását, így egy normális kínálati árat határoz meg rá, viszont az eladók másik fele a lakása eladása révén akar meggazdagodni, illetve egy nagyobbat, újabbat venne ugyanezen árért. Náluk hiába hívják fel a figyelmet arra, hogy a meghatározott árral elszakadtak a valóságtól, ennek ellenére ragaszkodnak hozzá.

A jól árazott ingatlanok viszont az átlagosnál gyorsabban elkelnek, különösen, ha olyan kiemelt részen találhatók, mint például a XI. kerületben Sasad vagy a Péterhegyi rész, melyek keresett, csendes, kisvárosias környékek - tette hozzá Nagy Csaba, aki azt is megjegyezte, hogy Dél-Budán sokan nem saját célra keresik ezeket az ingatlanokat, hanem befektetés, bérbeadás miatt.

Nem felújításra vásárolják

Nagy dilemma ezeknél az újszerű 10-15 éves lakásoknál, hogy aki ilyet vásárol, kalkuláljon-e egy komolyabb felújítással vagy sem. Hiszen több mint egy évtized alatt azért egy lakást meglehetősen “le lehet lakni”. Ennek ellenére az ingatlanközvetítők szavaiból az derült ki, hogy vevőik jellemzően csak kisebb felújításokra készülnek, azaz megelégednek egy tisztasági festéssel, esetleg egy konyhabútor-cserével, de például ritkán vágnak bele a fürdőszoba teljes felújításába. Pont ezért az újszerűek közül is jellemzően a legjobb állapotúakat keresik a vevők.

Az árak

Azt, hogy mennyibe kerül egy lakás egy lakóparkban, többek között az határozza meg, hogy milyen a lakópark közege, elhelyezkedése, milyen a lakás minősége, az annyira nem számít, hogy pontosan melyik évben épült. Szintén lényeges kérdés a vevő szempontjából, hogy milyen jellegzetességei vannak egy adott lakóparknak - mondta Sebestyén Tamás.

Az újépítési házak, hamarosan leverik a magas használt lakás árakat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Zuglóban például a legdrágábbak közé tartozik a Cordia, mely “elitebbnek” számít, mivel egyrészt ez a legfiatalabb lakópark errefelé, megjelenik ott a termálvíz, mint többletszolgáltatás, de akár azt is megemlíthetjük, hogy szemben van vele a Paskál strand, ahol szintén beruházások kezdődtek. Ugyanakkor a Harmónia lakópark, mely a kerület szélén, a Rákos-pataknál található, inkább a gyermekes családok számára vonzó a tágas játszótér és a gondozott zöldövezeti rész miatt, míg a Mandala vagy az István Park inkább a fiatalok számára ideális lakópark, ugyanis közelebb van a belvároshoz, jobbak a közlekedési kapcsolatai, és eleve egy nívósabb, bulizósabb fiatal réteg keresi őket.

Zuglóban most 380-450 ezer forint között mozognak az újszerű lakóparki lakások átlagárai.

Ritkább esetben az 500 ezer forintot is elérik, de a Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője szerint csak a kiemelkedő ingatlanok esetében van realitása egy ilyen négyzetméterárnak.

A XI. kerületben némileg magasabb árakról beszélhetünk, hiszen itt

450 ezer forintnál indulnak

a négyzetméterárak, de ezek is a nagyobb alapterületű, három-négyszobás lakásokra vonatkoznak, melyek négyzetméterára a legalacsonyabb - mondta Nagy Csaba.

Mennyire verik le majd az árakat az újépítésűek?

Nagy Csaba felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenleg már nagy számban épülnek azok az újépítésű lakások, melyek átadása jövő évre várható. Ezek már 500 ezer forintos négyzetméterártól megvehetők, miközben ugyanennyibe kerül az újszerű lakás is ugyanazon a környéken.

Nagy Csaba szerint ennek hatására tehát egyértelmű, hogy csökkenni fognak az árak az elkövetkező időszakban az újszerű lakások és akár ikerházak piacán is. Sebestyén Tamás szerint viszont az újépítésűek megjelenésének hatása majd

csak másfél-két év múlva jelentkezik

, addig még tudják tartani magukat a négyzetméterárak.