Súlyos vagyonok úsztak el a brexittel

kudarc hangulat veszteség kár befektetés tőzsde rossz ború
Vágólapra másolva!
A világpiacok hétfőn ismét tízmilliárdokat söpörtek ki a leggazdagabb elit zsebéből a brexit-népszavazást követő pénteki felfordulás után. Az európai milliárdosok jártak a legrosszabbul, de a Föld minden táján nagy bukások voltak.
Vágólapra másolva!

A világ 400 leggazdagabb milliárdosa összesen 69,2 milliárd dollárt veszített a nettó vagyonából hétfőn, ahogy a piacokon kitartott a brexit-szavazás utáni aggodalom. A pénteket is beszámítva, így már

196,2 milliárdba került a leggazdagabbaknak, hogy a britek az EU-ból való kilépésre voksoltak

– írja a Bloomberg.

A milliárdosokat tömörítő adatbázisban (Bloomberg Billionaires Index) szereplő gazdagok együtt 3,8 ezer milliárd dollárnyi tőkével bírnak, ami 1,8 százalékos csökkenésnek számít az év eleje óta.

A hétfői piaci kínokat leginkább az európai vagyonosok érezték meg.

92 milliárdos 29,4 milliárd dollárt veszített, a pénteki nappal együtt pedig 81,7 milliárdot

– derül ki a Bloomberg adataiból. A múlt év vége óta ezen személyek összvagyona 5,1 százalékot (több mint 45,5 milliárd dollár) zsugorodott.

Az Egyesült Államokban és Kanadában élő 150 milliárdos ezzel együtt hétfőn 26,7 milliárdot bukott, a két nap teljes vesztesége pedig 62,6 milliárd volt. Észak-Amerikában a leggazdagabbak vagyona lényegében nem változott az év eleje óta az arányaiban csekély 236 milliós nyereségükkel.

A kínai milliárdosok viszonylag olcsón megúszták a felfordulást,

hétfőn csupán 1 milliárd dollárt, a két nap összesen 5 milliárd dollárt buktak. Ugyanakkor ők idén már 7,4 százalékot veszítettek a tavalyi év végéhez képest, ami 18,7 milliárdos csökkenésnek felel meg.

Nagy bukásokat hozott a brexit Forrás: 123rf.com

Az egyes embereket tekintve, Georg Schaeffler,

Németország harmadik leggazdagabb embere veszítette a legtöbbet hétfőn

az index milliárdosai közül 1,9 milliárd dollárral. A leggazdagabb európainak számító spanyol kiskereskedelmi guru, Amancio Ortega eközben 1,5 milliárdot bukott. Az amerikai milliárdosok között Bill Gates és Mark Zuckerberg teljesítettek a legrosszabbul – 1,8, illetve 1,6 milliárdos veszteséggel.

Mindeközben 69 olyan milliárdos volt, aki nyert hétfőn. A japán Takizaki Takemicu, aki az elektromos szenzorokat gyártó Keyence alapítója vezeti a sort, mivel

579,3 millió dollárt keresett.

A szintén japán Janai Tadasi – a Fast Retailing kiskereskedelmi cég elnöke – lett a második 552 millióval. Rajtuk kívül még 19 olyan milliárdos volt, aki több mint 100 millió dollárt gyűjtött be hétfőn.