Az IMF közölte, mi lenne a gyógymód az eurózóna bajaira

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
A semleges költségvetési és laza monetáris politikával támogatott belső keresletnek köszönhetően megindult a gazdasági kondíciók javulása az euróövezetben, a növekedést veszélyeztető kockázatok tükrében azonban szorosabb összefogásra és közös gazdaságpolitikai fellépésre van szükség - állapítja meg az IMF éves jelentése az euróövezetről.
Vágólapra másolva!

Az IMF 2016-ban 1,6 százalékos GDP-növekedést vár az euróövezetben, 2017-ben pedig elsősorban a brexit következményeként alacsonyabbat, 1,4 százalékosat. Az infláció az idei 0,2 százalékról jövőre 1,1 százalékra emelkedik.

Az eurózónának nincs elég tartaléka

Az IMF szerint a világgazdasági növekedés további lassulása fékezheti az euróövezetben éledező gazdasági növekedést. A régiót fenyegető belső kockázatok viszont elsősorban politikai jellegűek. A brit kilépés politikai következményei, a menekülthelyzet eszkalálódása, valamint a fokozódó belbiztonsági aggodalmak által gerjesztett bizonytalanság veszélybe sodorhatja a gazdasági növekedést és a szerkezetátalakítási reformok végrehajtását.

A már hosszabb ideje tartó alacsony növekedés és infláció ugyanakkor eleve sérülékenyebbé tette a régiót a külső sokkokra,

a politika pedig nincs kellőképpen felkészülve, és nem is rendelkezik elegendő tartalékokkal ezek kezeléséhez a jelentés szerint.

Nem túl rózsásak a kilátások

Az euróövezet középtávú kilátásai nem túl rózsásak - állapítja meg az IMF elemzése. A pénzügyi válság örökségeként hátra hagyott magas munkanélküliség és eladósodottság, illetve a mélyreható strukturális gyengeség a növekedés és a termelékenység javulásának az esélyeit rontja.

Ötéves távlatban ezért legfeljebb 1,5 százalékos GDP-növekedésre és 1,7 százalékos inflációra lehet számítani.

Központosítottabb költségvetés kellene

Az euróövezeti kihívásokra a növekedés ösztönzését, a tartalékok feltöltését és az integráció megerősítését célul kitűző egységesen vállalt, átfogó és kiegyensúlyozott intézkedéscsomaggal lehet csak hatékony választ adni - szögezi le a jelentés.

Az IMF szerint a hatékonyság javítására és a makrogazdasági egyensúlytalanságok felszámolására törekvő strukturális reformokat végre kell hajtani, miközben

a nemzeti költségvetések korlátaira való tekintettel a központosított költségvetési jogosítványok kiterjesztésére is szükség lehet

a megfelelő felügyeleti keretrendszer biztosítása mellett annak garantálására, hogy a tagországok valóban igazodjanak is a költségvetési és strukturális előírásokhoz.

Jól kell kezelni a brexitet

Az IMF javaslatcsomagja külön is kiemeli a brit kilépés zökkenőmentes levezetésének és az új uniós kapcsolati rendszer áttekinthető kiépítésének a szükségességét a régió bizonytalansági tényezőinek az enyhítése érdekében.

Az IMF szerint szorosabb együttműködés és reformok kellenek az eurózónában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Reformok kellenek

Elemzésében az IMF igazgatósága egyúttal hangot ad aggodalmának is, hogy a ciklikusan jelentkező gazdasági javulás csorbíthatja a tagországok reformelkötelezettségét.

A strukturális reformok végrehajtásának, a befektetések ösztönzésének és a költségvetési fegyelemnek prioritást kell kapniuk - hangsúlyozza az IMF javaslatcsomagja, kiemelve egyúttal a laza monetáris politika folytatásának, a bankunió kiépítésének és a banki mérlegek megtisztításának elengedhetetlen szükségességét is.

A monetáris politika jó

Határozott cselekvési program nélkül a sérülékenység nem enyhülhet és az euróövezet csak egymást követő bizalmi válságok sorozatának teszi ki magát - szögezi le a dokumentum.

Az IMF igazgatósága egyhangúlag

megfelelően gazdaságösztönzőnek ítélte meg az euróövezeti monetáris politikát,

megjegyezve, hogy a legutóbbi intézkedések is nagyban hozzájárultak a pénzügyi kondíciók javulásához. Egyetértettek abban, hogy az inflációs kilátások romlása esetén további monetáris lazításra is szükség lehet, elsősorban mennyiségi monetáris intézkedésekkel, az eszközvásárlási program kibővítésével.