A Tigáznál vizsgálódik az energiahivatal

TIGÁZ Zrt, háztartási fogyasztásmérő gázóra Debrecenben
Vágólapra másolva!
A késedelmes fizetéskor alkalmazott gyakorlat miatt panaszkodnak az ügyfelek a gázszolgáltatóra.
Vágólapra másolva!

Hatósági eljárást indított a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a Tigázzal szemben a társaság késedelmes fizetés esetén alkalmazott gyakorlata miatt. A hivatalhoz csaknem 1500 panasz érkezett, hogy előzetes értesítés nélkül behajtási költségátalányt alkalmaz a szolgáltató.

Tigáz elismete, hogy bizonyos esetekben hibásan alkalmazta a behajtási költségátalányt Forrás: MTI/Oláh Tibor

A Tigáz nem jelezte sem a hivatalnak, sem felhasználóinak, hogy élni kíván ezzel a lehetőséggel, és nem kezdeményezte üzletszabályzatának megfelelő módosítását sem. Az energetikai hivatal június 10-én egyeztetést kezdeményezett a szolgáltatóval.

Az egyeztetés után a Tigáz közleményében ismerte el, hogy bizonyos esetekben hibásan alkalmazta a jogszabályt.

A hivatal most azt vizsgálja, hogy a Tigáz pontosan milyen fogyasztói körben, mekkora mértékben, milyen feltételekkel és tájékoztatás mellett alkalmazza a társaság a behajtási költségátalányt.

Mi az a behajtási költségátalány?

A behajtási költségátalány az a forintösszeg, amelyet a jogosult a követelése behajtásával kapcsolatos költségei fedezetéül igényel a kereskedelmi ügyletből eredő fizetési kötelezettség teljesítésének késedelmekor. A szabályozás a vállalkozások, valamint a vállalkozások és a szerződő hatóságok közötti kereskedelmi ügyletekre, ezen ügyletek ellenértékének kiegyenlítéseként teljesített valamennyi fizetésre kiterjed. A behajtási költségátalány követelésének lehetőségét egy európai uniós jogszabály hazai átültetése alapozza meg. A jogszabály nemcsak az energiaszektorra vonatkozik, a törvény és az irányelv célja a fizetési fegyelem erősítése.