Megint nehéz lesz albérletet találni

albérlet, garzon
Vágólapra másolva!
Jövő héten kedden, július 26-án teszik közzé a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, és ezzel megindul a frissen felvettek körében az albérletkeresés. Tavalyhoz képest is emelkedtek az árak. 100 ezer forint alatt már nagyon ritkán lehet kiadó lakást találni.
Vágólapra másolva!

Budapest kedvezőbb fekvésű kerületeiben a használt téglalakások fajlagos albérlet díjai 3000 Ft/m2/hó körül vannak, ám a vidéki városok jelentősen olcsóbbak ennél. Panelt ennél kedvezőbben bérelhetünk, Budapesten 2000-2500 Ft/m2/hó, vidéki városokban 1000-1500 Ft/m2/hó áron.

A fővárosban és vidéken általában 50-70 négyzetméteres lakások a keresettek – írja az Otthon Centrum elemzése. Tavalyhoz képest

országosan 5-20 százalékkal nőttek az albérletárak.

A bérbe adott lakások havi bérleti díja 50–200 ezer forint közé esik.

Jö héten kiderülnek a ponthatárok, és akkor indul a roham az albérletekért Forrás: Origo

De persze ennél jóval változatosabb a kép, hiszen a lakástípus és az elhelyezkedés függvényében ennek többszörösére is van példa akár a méreteket, akár a bérleti díjakat vizsgáljuk. Ennél nagyobb mértékű - akár 30-40 százalékos - növekedés Budapest külső és olcsóbb pesti kerületeiben volt jellemző, továbbá

Miskolcon és Sopronban is nagyot ugrottak a bérleti díjak.

A belváros stagnált

Nem volt növekedés Budapest V. és VI. kerületében, itt eleve az átlagnál magasabb árak voltak.
Továbbá néhány egyetemi városban, így Győrben, Szegeden és Pécsett is stagnáltak az albérletárak.
2016-ban Budapest belső kerületeiben a használt téglalakások fajlagos albérlet díjai havonta 3000 Ft/m2 környékén alakultak. Közkedvelt az V. és a XIII. kerület, ahol ennél magasabb, átlagosan 3200 Ft/m2 bérleti díjat kell fizetniük a lakásbérlőknek.

A legdrágább a II. kerület, ahol az átlagos havi négyzetméterenkénti bérleti díj közel 3400 Ft. A belváros többi kerületében 2500-3000 Ft/m2 volt a mértékadó átlagos havi fajlagos bérleti díj a használt téglalakásoknál. A vidéki városok albérletei jelentősen olcsóbbak. A legdrágább Sopron, ahol 2000 Ft/m2 felett lehet lakást bérelni. A többi egyetemi városban 1500 Ft/m2 átlagos fajlagos bérletidíj-szint a jellemző, ám Pécsett vagy Szegeden még ennél is olcsóbb albérletekkel is találkozott az Otthon Centrum.

Ha sikerül több hallgatónak összeköltöznie, akkor megoszlanak a költségek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A panellakásoknál idén Budapesten átlagosan 2000-2500 Ft a bérleti díj havonta négyzetméterenként, míg a vidéki városokban 1000-1500 Ft/m2 a jellemző. Az árnövekedés 5-10 százalékos volt a tavalyi átlagértékhez képest. Ennél magasabb, akár 30-40% növekedést a XIII. és XIV. kerületek lakótelepei esetében tapasztaltunk.

Budapesten az átlagos méretű lakásért 140 ezer forintot fizetnek,

ennél jóval kedvezőbben lehet lakást bérelni Tatán, Győrben vagy Kecskeméten. A legkedvezőbb bérleti díjak az átlagos lakásméret alapján Pécsett, Nyíregyházán és Miskolcon voltak az elmúlt félévben, ahol 60-70 ezer forintért lehetett albérletet találni, de a Debrecenben bérbe adott, átlagosan 60 négyzetméteres lakásokért átlagosan 91 ezer forintot fizetnek havonta.

100 ezer alatt nem nagyon talál

Egyetemistáknak fontos tudni, hogy a fővárosban a belvárosi kislakások gyorsan elkelnek, és a piacon egyre inkább a 80-100 m2-es kiadó lakások fognak dominálni, tehát akár több diák összefogva jobban járhat a bérleti piacon. Annál is inkább, mert a legtöbb albérletért Budapesten minimum 100 ezer forintot kell fizetni, és ez a vidéki városokban sem sokkal olcsóbb - írja az OC elemzése.