Százmilliókat ajándékozunk az adóhivatalnak

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
Sokan az idő múlásával sem kérik vissza a feleslegesen lerótt összeget, pedig öt év után végleg az államkincstárnál marad a pénz.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal március végén 1160 milliárd forintos túlfizetést tartott nyilván.
Az összeg legnagyobb része, 1050 milliárd forint az itthon működő cégekhez kapcsolódott, a polgárok pedig 110 milliárd forinttal fizettek be nagyobb tételt az aktuális kötelezettségüknél – írja a Magyar Idők.

Százmilliókat hagyunk a kincstárnál Fotó: Szabó Gábor - Origo

A társaságok leginkább áfából és társasági adóból fizettek be többet, de gyakori volt, hogy az üzemanyag jövedéki adójából is többletet halmoztak fel. A magánszemélyek a személyi jövedelemadóból és az illetékből, valamint az egészségügyi hozzájárulásból fizettek be az elvártnál nagyobb összeget.

A márciusi adatok szerint 1,6 millió egyéni adózó és nagyjából 370 ezer cég fizetett be több adót a szükségesnél.

A túlfizetésnek több oka lehet, egyesek biztosra akarnak menni, mások elszámolják magukat, de vannak olyanok is, akik a rossz szabályértelmezés miatt fizetnek be több adót, vagy a munkáltató von le többet a kelleténél.

Kis Péter András, a NAV szóvivője a lapnak azt mondta, bár a túlfizetést az érintettek visszakérhetik öt éven belül, de az adófizetők figyelmetlensége, feledékenysége, esetleg nemtörődömsége nyomán - az elévülések miatt - évről évre több milliárd forint marad a NAV-nál. Ezt az öt év elteltével már nem lehet visszaigényelni.