A lengyelek fizetik a legkevesebbet a kasszánál

kenyérkovász kovász kenyér
Vágólapra másolva!
A visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) közül Szlovákiában a legmagasabbak az élelmiszerek árai, amelyek azonban még így is több mint tizedével alatta maradnak az európai uniós (EU) átlagnak - derült ki a Postová Banka elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat adataira hivatkozó elemzés szerint

a visegrádi négyek közül Lengyelországban a legalacsonyabbak az élelmiszerárak,

átlagban 30 százalékkal maradnak alatta a szlovákiai áraknak. Magyarországon és Csehországban az élelmiszerárak gyakorlatilag azonos szinten vannak, átlagban 11 százalékkal alacsonyabbak, mint Szlovákiában, ahol az árszint 13 százalékkal marad alatta az uniós átlagnak.

Olcsóbb a magyar kenyér

Az egyes élelmiszer kategóriákat tekintve az árak közti különbségek még jelentősebb eltéréseket mutatnak az összehasonlításban szereplő országok között. Magyarországon a szlovákiai vásárló legelőnyösebben üdítőitalokat, illetve kenyeret és pékárut vásárolhat, előbbit 19, utóbbiakat átlagban 18 százalékkal olcsóbban, mint a szlovákiai üzletekben.

A kenyér is Szlovákiában a legdrágább Forrás: Ács Bori

Csehország esetében az étolajoknál és zsíroknál, illetve ugyancsak a kenyérnél és a pékárunál mutatkozik a legnagyobb eltérés, az e kategóriákba tartozó termékek 23, illetve 17 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint Szlovákiában. A lengyelországi boltokban az étolajak és zsírok, az egyéb élelmiszerek kategóriájába sorolt termékek, illetve a tej, tejtermékek és a tojás esetében tapasztalhatóak a legnagyobb árkülönbségek, ezeket a termékeket 43, illetve 34 és 33 százalékkal olcsóbban lehet megvenni a visegrádi négyes legnagyobb országában mint a legkisebben.

A lengyelek fizetnek a kasszánál a legkevesebbet

Az EU összes tagállamát tekintve az élelmiszerek

Dániában, Svédországban és Ausztriában a legdrágábbak.

Dániában például az élelmiszerekért Szlovákiához képest 63 százalékkal kérnek többet a boltokban.

Az uniós listán Németország, Görögország és Hollandia van a középmezőnyben, a legolcsóbbaknak pedig a volt szocialista országok számítanak, közülük a legalacsonyabb összegeket Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában kell kifizetnie a vásárlónak ugyanazon élelmiszerekért.