30 milliót is fizetnek egy panelért

hőségriadó, Hőség, időjárás, kánikula, időjárás, napernyő, lakótelep
Budapest, 2015. július 22. Napernyők egy panelház erkélyein a kánikulában az újpalotai lakótelepen 2015. július 22-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy-két évben megnőtt a kereslet a panellakások iránt, ami végül jelentős – minden más szegmenst meghaladó – áremelkedéshez vezetett. Igény mindig is volt a panellakásokra, hiszen könnyű eladni őket, de a rezsiköltségek miatt még mindig a drágán fenntartható lakások közé tartoznak.
Vágólapra másolva!

Igény mindig is volt a lakótelepi ingatlanra, azonban a kétezres évek közepén még ingatlanszakértők is azt mondták, várhatóan komoly visszaesés következik ebben a szegmensben. A válság azonban sok mindent megváltoztatott, az elmúlt években pedig a legnagyobb mértékben a panelek ára emelkedett, reagálva a jelentős mértékű keresletre.

Egyre kevesebben ódzkodnak a paneltől

A III. kerületben az elmúlt év a panellakások újabb virágkorát hozta el, amelyhez köze volt a korábbi korszerűsítéseknek is – mondta Nagy Andrea, a Balla Ingatlanirodák belbudai és észak-budai irodájának vezetője. Mára kevesebben zárják ki a panellakás-vásárlás lehetőségét, mint a válság előtti években, amikor még alapvetően a kisebb pénztárcájú emberek szükségmegoldását jelentette.

Napernyők egy panelház erkélyein a kánikulában Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A III. kerületben vannak kifejezetten kedvelt típusok és környékek, és elmondható, hogy a két-három szobás ingatlanok esetében elég nagy az átjárás a panelek és a téglaépítésűek között. Az emberek egy jelentős része kedveli a panellakásokat, és most

már nem csak szükségmegoldásként költözik ilyenbe.

Ugyanakkor persze van egy olyan – egyre kisebb – réteg, amely határozottan elutasítja őket – mondta Nagy Andrea.

Kicsit máshogy fest a panellakások helyzete Újpesten – mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlanirodák IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. A panellakások most az egyik legmegfizethetőbb kategóriát képviselik az ingatlanpiacon. Sokaknál a panellakás továbbra is csak egy "szükségmegoldás", mondván: valahol lakni kell. Ha lenne az embereknek elég pénzük, akkor inkább téglaépítésű lakást vásárolnának a kerületben.

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlanirodák XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője azt mondta, hogy a panellakások vásárlásánál mindig is az ár-érték arány volt a döntő szempont. És mivel minden vevő tudja nagyjából, hogy meddig tud nyújtózkodni anyagiak tekintetében, ennek megfelelően határozza meg, hogy hol és mit vásárol. Az 1-2 millió forintos árelőny sokak számára meghatározó egy ingatlan vásárlásánál. A XVIII. kerület egyébként a panellakásokat tekintve az egyik legolcsóbb kerület, de nem azért, mert rossz hírű lenne, hanem mert a közlekedési adottságok, azaz a metrótól való távolság meghatározó a lakásárakat tekintve.

Könnyű eladni őket

Presztízsüket tekintve az utolsó előtti helyre szorulnak a panellakások. Egyetlenegy olyan lakástípus van, amely rosszabb helyzetben van, ezek az osztatlan közös tulajdonban lévő, földszintes, belső udvaros, 4–12 lakást magukba foglaló ingatlanok – jelezték a pesti kerületek ingatlanközvetítői. Ezekben a társasházakban sok önkormányzati lakás is található, amelyeket adott esetben szükséglakásként kezelnek, ami csak ront az egyébként is kedvezőtlen adottságokon.

A felújítások megakadtak, de elviselhető a rezsi

A könnyű eladhatóságnak és a jelentős keresletnek nem sok köze van az elmúlt években zajló panelfelújításokhoz, amelyek ugyan nagy lendülettel indultak, de aztán meg is torpantak. A IV. kerületben nagyon kevés házat tudtak csak leszigetelni a panelprogramban, így ez nem egy sikertörténet errefelé – fogalmazott Balla Frigyes. A III. kerületben talán valamivel jobb a helyzet: az óbudai panelek mintegy ötöde korszerűsített, de itt is lassú ütemben haladnak a felújítások – jegyezte meg Nagy Andrea.

A felújított panelekra nagyobb a kereslet Forrás: MTI

Mindez persze kihat a rezsire: a nem fűtésmérős panellakások távhőátalánydíja egy 35 négyzetméteresnél 8-9 ezer forint havonta, míg a 71 négyzetmétereseknél 18 ezer forint körül alakul. Ez mintegy 15-20 százalékkal magasabb díjat jelent a korszerű, gázfűtéses téglalakásokhoz viszonyítva, de ezt kénytelenek elfogadni azok, akiknek nincs meg az a plusz pár millió forintjuk, hogy egy téglaépítésű, egyedi gázfűtésest vásároljanak.

A még így sem alacsony távhőköltséggel szemben áll az, hogy egy ablakcsere, szigetelés, fűtéskorszerűsítés egy-egy lakónak mintegy 15-18 ezer forintba kerül havonta a közös költség díján felül, és 6-8 évig kell fizetni – hívta fel a figyelmet Rácz Gyula László.

És az árak

Ami az árakat illeti, a legalacsonyabb árakkal a XVIII. kerületben találkozhatunk. Ott a 35 négyzetméteres lakások ára 10,5–12 millió forint között mozog állapottól és elhelyezkedéstől függően. Az 53–60 négyzetmétereseknél 11–13,5 milliós árakról beszélhetünk, míg a 72 négyzetmétereseknél 12–15 milliós árakról. Az árnövekedés mértéke a válság mélypontjához képest mintegy 30-40 százalék minden méretnél – jelezte Rácz Gyula László.

Van, aki 30 milliót sem sajnál egy panelért Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A metró közelsége miatt a IV. kerületben a panelek ára némileg magasabb: a 36 négyzetméteres, másfél szobás lakások ára – amelyeket az áremelkedés beindulása előtt még 7-8 millióért tudtak eladni – mára felkúszott 11-13 millió forintra. Az 53-58 négyzetméteres lakások ára 9 millióról 14-15 millió forintra emelkedett, míg a 71-esek 11-12 millióról 16-18 millióra drágultak. De adtak el 20 millió forintért is ingatlant, igaz, annak a lakásnak a tulajdonosa 8 millió forintot tett bele a felújításba, így kirívó esetről van szó – mondta Balla Frigyes, aki szerint a pontos eladási árat az elhelyezkedés és az állapot határozza meg, így ez 1-2 millióval módosítja lefelé vagy felfelé az átlagárat.

A legmagasabb árakkal persze a III. kerületben találkozhatunk,

amelyek Nagy Andrea tapasztalatai szerint tavaly érték el csúcspontjukat. Ekkor nem volt ritka, hogy a nagyobb, jobb helyen lévő panellakásokért akár

30 millió forintot is hajlandóak voltak fizetni

a vevők. Mára azonban csökkenést mutat a tendencia, mérséklődik a fizetőképes kereslet, amely nagymértékben hat a panellakások áraira, így ezek most már lassan lefelé csorognak, és ez várhatóan a továbbiakban is így marad.