Újra sínre került a Török Áramlat

Putyin Erdogan Oroszország Törökország
ANTALYA, TURKEY - NOVEMBER 16 : Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) presents personalized stamps to Russian President Vladimit Putin (R) in remembrance of G20 Turkey Leaders Summit in Antalya, Turkey on November 16, 2015. Kayhan Ozer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnökök találkozóját készítette elő Moszkvában a két ország gazdasági minisztere. Erdogan már bocsánatot kért az orosz gép lelövéséért, a két ország viszonya a jelek szerint újra javul. Valószínű, hogy megépül az egyelőre felfüggesztett Török Áramlat gázvezeték és az Akkuyu atomerőmű, a török gazdasági miniszter szerint a politikai döntések már megvannk, a végső lökést az elnökök találkozoján adják majd meg.
Vágólapra másolva!

Törökország megerősítette, hogy érdekelt a Török Áramlat gázvezeték megépítésében - közölte Alekszandr Medvegyev, a Gazprom orosz gázipari konszern vezérigazgató-helyettese július 26-án, kedden azt követően, hogy Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter és Nihat Zeybekci török gazdasági miniszter Moszkvában áttekintette a kétoldalú kereskedelmi-gazdasági együttműködés kérdéseit.

Medvegyev elmondta, hogy

a Török Áramlat projektről aláírt kormányközi megállapodás pontjait majd az államfői találkozó után egyeztetik.

Az orosz gép lelövése után

Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztus 9-én Szentpéterváron találkozik, első alkalommal azóta, hogy tavaly novemberben, az orosz vadászbombázó lelövése után mélypontra jutott a két ország viszonya.

Moszkva gazdasági megtorló intézkedések egész sorát vezette be Ankara ellen,

köztük importtilalmat rendelt el Törökországból származó mezőgazdasági termékekre, nyersanyagokra és élelmiszerekre,

felfüggesztették legnagyobb befektetési projekteket, így a Török Áramlat gázvezeték és az Akkuyu atomerőmű megépítését célzó terveket is.

Erdogan bocsánatot kért

Oroszország a kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte. Ennek első részét Erdogan a Putyinhoz intézett júliusi levelében teljesítette, így elindulhatott a viszony normalizálásának folyamata. Kedden egy sor török vezető tárgyalt orosz partnerével Moszkvában, hogy előkészítsék a legfőbb döntéseket meghozó elnökök találkozóját.

A két elnök találkozóján születhet végleges döntés az erőműről és a vezetékről Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Kayhan Ozer

Újra sínen vannak a projektek

Orosz sajtóbeszámolók szerint Zeybekci az Uljukajevvel tartott megbeszélés után úgy fogalmazott, hogy a Török Áramlat és az Akkuyu atomerőmű ügyében

megvannak a politikai döntések, a megvalósításukhoz szükséges végső lökést az elnökök találkozóján adják majd meg.

Uljukajev arról beszélt, hogy nem várható az élelmiszerembargó gyors feloldása, a török élelmiszerekre vonatkozó importtilalmat nemigen szüntetik meg az elnökök tanácskozásáig.

Az Akkuyu atomerőművet orosz vállalatok építenék, a tulajdonos és az üzemeltető is az orosz fél lenne,

a török állam pedig garantálná a villamos energia megvásárlását kölcsönösen egyeztetett áron. A négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktorral működő erőművet elvileg 2022-re kellene üzembe helyezni.

A Déli Áramlat helyett

Az orosz államfő 2014. december elején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megépítésétől, és Törökország felé viszi az orosz gázt. Januárban ki is jelölték a Török Áramlat nevet viselő, évi 63 milliárd köbméter kapacitású gázvezeték útvonalát.