Kólát sem vehetünk a NAV tudta nélkül

italautomata, Rio 2016
Fegyveres őr egyelőre nem lesz a gépeknél mint Rióban
Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium terve szerint január 1-jével az étel- és italautomatákat is bekötnék a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, az online pénztárgépekhez hasonlóan – írta pénteki számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A kormány.hu-n szerdán közzétett rendelettervezetet ismertetve a napilap közölte, az automata forgalmáról szóló adatokat a gépekbe épített automata felügyeleti egység fogja rögzíteni, tárolni és elküldeni a NAV-nak, legfeljebb 60 perces késedelemmel.

Az automatás cégeknek kötelezően szerződést kellene majd kötniük egy felügyeleti szolgáltatóval, amely a technikai lebonyolításért felelős cég lesz, beszereli a felügyeleti egységet, és szervizeli, ha kell. A tervezet szerint felügyeleti szolgáltatók azok a cégek lehetnek, amelyek – az online kasszákat forgalmazó cégekhez hasonlóan – forgalmazási engedélyt kapnak auto­mata felügyeleti egységre.

Fegyveres őr egyelőre nem lesz a gépeknél, mint Rióban Forrás: AFP/DPA/Michael Kappeler

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke szerint a rendelettervezetből kimaradtak azok a pontok, amelyekben megállapodtak a minisztériummal, így szerinte növekedni fog a feketegazdaság az automatapiacon, csökkennek az állami bevételek, és számolni kell a bevezetési problémákkal, mint az online pénztárgépeknél.