A Mercedes új autógyárat épít Magyarországon

Mercedes gyár, Kecskemét
Kecskemét, 2015. augusztus 5. Az indiai Samvardhana Motherson Group autóipari beszállító Kecskemétre tervezett, 44 ezer négyzetméteres alapterületű gyártóegységének leendő helyszíne 2015. augusztus 5-én. A zöldmezős beruházással, a Mercedes-gyár melletti, 100 ezer négyzetméter nagyságú telken 30 milliárd forintos beruházásból felépülő, 400-450 dolgozót foglalkoztató gyárban lökhárító és hűtőrács elemeket, műszerfal modulokat, ajtó paneleket és középkonzolokat készítenek majd. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A Mercedes új autógyárat épít a kecskeméti gyára mellé – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A beruházás 2020-ra fejeződhet be. 
Vágólapra másolva!

A miniszter azt mondta: az 1 milliárd eurós beruházással felépülő gyárban

évi 150 ezer autót gyárthatnak.

A fejlesztés 2500 új munkahelyet jelent, a beruházáshoz a magyar kormány 12,9 milliárd forintos támogatást ajánlott fel.

A kecskeméti mellett még egy autógyárat épít a Mercedes Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az évtized végére épülhet fel az új gyár

A tervek szerint az évtized végére fejezi be új autóipari beruházását a Mercedes Kecskeméten - mondta Markus Schaefer, a Mercedes-Benz termelési és beszerzési igazgatója.

Hozzátette, a következő egy évben

a Mercedes 10 új modellt fog bevezeti a piacra.

Egy új gyár építése ugyanazon a telephelyen alátámasztja a gyár sikerességét, a 2008-ban alapított kecskeméti gyár nagyban hozzájárult a Mercedes globális sikeréhez, itt több mint félmillió autót gyártottak le - mondta az igazgató.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta, a beruházás nyomán mintegy

0,4 százalékra nőhet az autógyár hozzájárulása a GDP-hez,

a jelenlegi 0,2 százalékról. A magyar export 3,2 százalékát teszi ki a Mercedes-Benz termeléséből származó kivitel, ami a beruházás után 3 százalékkal fog nőni.

Elmondta azt is, hogy jelenleg is folynak tárgyalások a Brexit miatt Nagy-Britanniából kivonuló vállalatokkal. A kormány megteszi a megfelelő finanszírozási ajánlatokat - tette hozzá.