Börtönbe küldték a válságért felelős bankárokat

Vágólapra másolva!
Három vezető bankárt ítéltek letöltendő börtönbüntetésre Írországban az ország gazdaságát megrendítő 2008-as pénzügyi válságban játszott szerepük miatt.
Vágólapra másolva!

Írország a világon elsőként ítélt börtönbüntetésre vezető beosztású bankárokat egy bank összeomlása miatt. A felelősök számonkérésének a hiánya nagyon rosszul vette ki magát az ír adófizetők körében, akiknek végső soron állniuk kellett a bankmentés 64 milliárd eurós számláját, amely összeg az ország éves bruttó hazai termékének 40 százalékát teszi ki.

Tudatos megtévesztés

A három bankárt "a befektetők, betétesek és hitelezők tudatos megtévesztésében" találta bűnösnek a bíróság. A vádlottak "tisztességtelen, csalárd és korrupt módon 7,2 milliárd eurónyi betétállományt kreáltak nyilvánvalóan hamis tranzakciókkal" - indokolta az ítéletet Martin Nolan bíró, "nagyon súlyos bűncselekménynek" nevezve a tettet. "A nyilvánosságnak joga van ahhoz, hogy a vezető pénzintézetek döntéseire támaszkodhasson. Amikor ezt már nem tehetik meg, minden bizalom elvész a pénzügyi rendszerben" - fogalmazott.

Az Irish Life and Permanent vezérigazgatója, Denis Casey két év kilenc hónap, az Anglo-Irish Bank pénzügyi igazgatója, Willie McAteer és tőkepiaci igazgatója, John Bowe pedig 42, illetve 24 hónap börtönbüntetést kapott.

A bíró által "az ország legnagyobb becsben tartott intézményének" nevezett Anglo-Irish Bank 2013 óta csődeljárás alatt áll, és nyomozás folyik ellene. Az Irish Life and Permanent pénzintézetet az írországi pénzügyi rendszer átalakításakor több részre bontották, banki üzletága jelenleg 75 százalékos állami tulajdonban van.