50 százalékos béremelést szeretnének a zalai volánosok

2016.08.01. 14:10

2017-re 10-15 százalékos béremelést javasolnak a zalai közlekedési szervezetek, egyes foglalkoztatási csoportoknál három év alatt 50 százalékos emelést szeretnének. A szakszervezetek szerint az alacsony fizetés miatt sok volános hagyja el a pályát. A bértárgyalások szeptemberben kezdődnek.

Szeptembertől tárgyalnának az autóbuszos ágazat jövő évi béreiről a zalai közlekedési szakszervezetek, amelyek 2017-re 10-15 százalékos keresetfejlesztést javasolnak, de egyes foglalkozási csoportoknál - 3 éves ütemezéssel - 50 százalékos emelést is indokoltnak tartanak, közölte Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) és a Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezet (ZVSZSZ) augusztus 1-én, hétfőn.

Az érdekvédők azt is fontosnak tartják, hogy tárgyalásokon a Munkaadói Szövetség mellett a tulajdonos képviselői is részt vegyenek.

Sokan elhagyják a szakmát

A 3 százalék alatti idei keresetfejlesztés miatt egyes állománycsoportoknál kedvezőtlenül alakult a munkaerő helyzet: az autóbuszvezetők és a karbantartók közül sokan elhagyták a szakmát, a bizonytalanság, a jövőkép hiánya miatt a magasan képzett munkavállalók is foglalkoznak a távozás gondolatával - írták.

Alulfizetettek a volánosok

Kitértek arra is, hogy a 2-3 százalékos keresetfejlesztés nem oldja meg a szakmán belüli bérarányok kiegyenlítését és nem biztosítja a Volán cégcsoport bérfelzárkóztatását a nemzetgazdasági, és más közlekedési alrendszerek átlagkeresetéhez sem.

Emlékeztettek: a Volán portfolió bruttó átlagkeresete jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagtól, míg a nemzetgazdasági átlag nettó 174 ezer forint, míg a Volánoknál a nettó kereset 120 ezer forint.