Nincs többé mizéria a borosüveg-visszaváltással

2016.08.01. 13:20

Sokan panaszkodnak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, hogy nem tudják visszaváltani az üvegeket, mert gyakran rosszak az automaták, és nem veszik vissza az üveget.

  • Gyakran nem működnek, vagy nem ismerik fel az üveget, ezért nehezen váltják vissza a visszaváltható üvegeket a szupermarketek automatái. 
  • Tíz üvegből jó, ha hármat bevesznek az üvegvisszaváltó automaták. 
  • Vásárláskor egyes borosüvegek értéke még 40 forint, ám a visszaváltáskor már csak 10 forintot fizetnek érte. 
  • A vásárlás helyén nem veszik vissza a betétdíjas üvegeket. 

Ilyen és ehhez hasonló fogyasztói panaszok érkeznek be a leggyakrabban az üvegvisszaváltást illetően. 

A betétdíj alkalmazásának szabályairól a kormányrendelet azt mondja, betétdíjas terméknek minősül az a termék, amit „betétdíjas termék” megjelöléssel gyártottak, illetve forgalmaznak, és betétdíjas termékként való első forgalomba hozatalát az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségnél bejelentették. 

Betétdíjas lehet például a sörösüveg, borosüveg, és azzal kapcsolatban a megfelelő tájékoztatást is kapja a fogyasztó a vásárláskor. Nem betétdíjas csomagolóeszköz azonban a szódagép patronpalackja, vagy akár a gázpalack, így azt a forgalmazó és a gyártó sem köteles visszavásárolni a fogyasztótól. 

A forgalmazó a betétdíjas termék fogyasztótól való visszaváltását a termék forgalmazásának feltételeivel azonos módon, folyamatosan, teljes nyitvatartási időben köteles biztosítani a betétdíjas termék forgalmazásának helyén, illetve az erre kijelölt helyen. A legalább 200 négyzetméter alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó a forgalmazás helyén köteles a betétdíjas termék visszaváltását biztosítani. 

Sok a panasz az üvegvisszaváltó automatákraForrás: MTI/Rosta Tibor

Amennyiben a betétdíjas termék visszaváltására kijelölt hely nem azonos a forgalmazás helyével, a visszaváltásra kijelölt hely nyitvatartási idejére 

• egy forgalmazó által kijelölt hely esetén a betétdíjas terméket forgalmazó üzlet nyitvatartási ideje szerinti, 

• több forgalmazó által kijelölt hely esetén a betétdíjas terméket forgalmazó üzletek nyitvatartási idején belül, munkanapokon legalább 6 óra időtartamot kell biztosítani oly módon, hogy helyének felkeresése se okozzon jelentős nehézséget a fogyasztók számára. 

A forgalmazó köteles az általa forgalmazottal azonos jellemzőkkel bíró, azonos rendeltetésű, egy terméktípusba tartozó betétdíjas termék betétdíját a termék visszaváltójának megfizetni. 

A betétdíjas termék visszaváltásakor a forgalmazó köteles készpénzben visszafizetni a betétdíj összegét, vagy a fogyasztó kérésére újabb termékvásárlás esetén azt a vételárba beszámítani. A betétdíj összegét a számlán, a betétdíjas termék árától elkülönítve kell feltüntetni. 

Sokszor nem veszik vissza az üvegeket az automatákForrás: Thinkstock

Amennyiben a gyártó felhagy a betétdíjas termék gyártásával, a változások megvalósulása előtt három hónapos időtartam lejártát követően legalább még egy hónapig köteles a forgalmazótól a betétdíjas terméket visszaváltani. 

A fogyasztók tájékoztatása érdekében a forgalmazó a betétdíjas termék forgalmazásának helyén, valamint a visszaváltásra kijelölt helyen köteles közzétenni: 

  • a betétdíjas termékek megnevezését és a betétdíj mértékét, 
  • a betétdíj visszafizetéséhez szükséges, a visszaváltandó betétdíjas termék állapotára vonatkozó, a gyártó által meghatározott követelményeket, 
  • ha a visszaváltás nem a forgalmazás helyén történik, a visszaváltásra kijelölt hely (helyek) nevét, címét és nyitvatartási idejét, továbbá 
  • a visszaváltás feltételeinek változását a változások előtt legalább három hónappal.