Garázst és konyhát adnak a kedvezmények helyett

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
Az új építésű lakások piaca emelkedik. Az első félévben 11 százalékkal több új lakást adtak át, mint egy évvel korábban, emellett 237 százalékkal nőtt a lakásépítési engedélyek száma.
Vágólapra másolva!
  • Új építésű lakások országos átlagára júliusban 441 ezer forint volt, ami 31 százalékos drágulás éves összevetésben a kínálati piac alapján.
  • Budapesten 23 százalékkal 556 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.
  • Az új építésű lakások kínálata az idei évben 32 százalékkal nőtt, emiatt jelentősebb drágulás a közeljövőben nem várható.
  • A meglévő kínálatban szereplő új építésű lakásoknak csak a hatodát - 15-16 százalékát - adják át az idén, jelentősebb bővülés jövőre várható.
  • A növekedés részben a kormányzati lakásprogramnak köszönhető, valamint annak, hogy az utóbbi években nagyon visszafogott volt ez a piac és az elhalasztott vásárlások pörgethetik fel a szegmenst.

Kifelé a gödörből

A hivatalos adatokkal összhangban vannak az ingatlan.com statisztikái, amelyek szintén

erőteljes élénkülést mutatnak:

csak az idei évben országos átlagban 6 százalékkal drágultak az új lakások, a kínálat pedig 32 százalékkal bővült. Ez részben a kormányzati lakásprogrammal magyarázható, részben pedig azzal, hogy az új építésű lakások piaca az utóbbi években a mélyben volt, így az alacsony bázis miatt eleve látványos bővülést produkált ez a piac.

Újra divat a színes konyha Forrás: Dreamstime

Júliusban az új építésű lakások országos átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 441 ezer forint volt, ami 31 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi árakat - derül ki az ingatlan.com több mint 10 ezer hirdetésen alapuló elemzéséből. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a

441 ezer forintos négyzetméterár csak egy átlag,

az országon belül továbbra is nagy a szórás. Budapesten 556 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami 23 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Így alakultak az árak:

  • A Balaton-környéki újlakás-fejlesztéseknek köszönhetően Somogy és Veszprém megyében szintén 500 ezer forint felett volt júliusban az átlagos négyzetméterár az új lakásoknál, ami 13, illetve 61 százalékos növekedést jelent.
  • Fejér megyében 45 százalékkal 354 ezer forintra.
  • Pest megyében pedig 17 százalékkal 351 ezer forintra nőtt az új építésű lakások átlagos négyzetméterára.
  • Győr-Moson-Sopron megyében - amelynek újlakás-piacát az országos szinten is legjobb adatokkal rendelkező győri fejlesztések hajtják - 7 százalékkal 322 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.
  • Hajdú-Bihar megyében, ahol a debreceni lakáspiac adja a lakáspiac motorját 12 százalékkal 347 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

Megállt a drágulás

Bár éves összevetésben jelentős drágulás következett be, ha az idei adatokkal vetjük össze a júliusi négyzetméterárakat, akkor az is látszik, hogy a múlt év végén és az idei év elején volt egy drágulási hullám, ami országrésztől függően 3-10 százalékos volt. A második negyedévben azonban megállt a drágulás, alig mentek feljebb az árak.

- mondta Balogh László.

A szakember példaként említette például, hogy Budapesten az új építésű lakások átlagos négyzetméterára lényegében nem változott 550-560 ezer forint között mozgott, Győrben pedig 320 ezer forint körüli árak voltak a jellemzőek.

Garázs, konyha jön a kedvezmények helyett

További növekedési potenciált jelent a piacon, hogy a jelenlegi kínálatban szereplő új építésű lakásoknak csak a hatodát - 15-16 százalékát - adják át várhatóan az idén, a jelentősebb bővülés jövőre várható. "Ahogy már az idei adatok is utalnak rá, további komoly, két számjegyű drágulás nem várható az új építésű lakások árában. Bár a kereslet fokozott irántuk, de a vásárlók pénzügyi mozgástere az áraknak is korlátot szab" - fogalmazott a szakember.

Az új építésű lakások ára most stagnál, ajándék konyhákkal és garázsokkal csábítják a vásárlókat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az új építésű lakások fejlesztői, forgalmazói között a szakember szerint rövidtávon kevésbé lesz jellemző az árverseny, azaz inkább a műszaki tartalommal -

például konyhabútor, kedvezményes vagy ingyen garázs felajánlásával

- fognak a vásárlókért harcolni az árengedmények helyett.

Az ingatlan.com szakértője szerint a következő években az új építésű lakáspiac megkezdheti a felzárkózást a szakma által egészségesnek tartott évi 30-40 ezer új építésű lakást jelentő szinthez, ám azt 2017-ben és 2018-ban még nem valószínű, hogy eléri.