Nem kell kapkodni a tankönyv árával

2016.08.01. 14:33

Elkezdődött hétfőn a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a kiadványok a tervek szerint augusztus végéig megérkeznek az intézményekbe – mondta az oktatási államtitkár. A tankönyvek árát szeptember 15-ig kell kiegyenlíteni.

Palkovics László azt mondta: július 29-ig – néhány apró tételtől eltekintve – minden érintett kiadó megjelentette a kiadványait, és beszállította a Kello raktárába. Az iskolák rendelése alapján, diákmunkások közreműködésével külön raklapokra csomagolják a könyveket, és a mintegy 15 ezer raklapot kiszállítják az intézményekbe.

13 millió könyvet szállítanak ki a napokbanForrás: MTI/Illyés Tibor

A Kello 15 ezer négyzetméteres raktárából 13 millió tankönyv kiszállítása kezdődött meg, és naponta átlagosan kétszáz iskolába érkeznek meg a kiadványok.

A kiszállítást a Magyar Posta végzi – mondta Palkovics László.

Kitért arra is, hogy amennyiben az iskolák további rendeléseket kívánnak feladni, második körben szeptember 15-ig tehetik meg. A kiegészítő tankönyvek mennyisége azonban már egészen kicsi szokott lenni. Ezeket a pótrendeléseket szeptember 21-ig kiszállítják az iskolákba.

Alsóban ingyenes

Az oktatási államtitkár jelezte: a 13 millió tankönyv értéke 12 milliárd forint, ennek kétharmadát az állam állja, ugyanis a diákok 67 százaléka ingyen kapja a tankönyveket. Az általános iskola 1–4. osztályában alanyi jogon térítésmentesen járnak a kiadványok, felső tagozaton pedig rászorultsági alapon.

Akinek fizetnie kell a tankönyvért, annak szeptember 15-ig kell fizetniForrás: MTI/Illyés Tibor

Elmondta: osztályonként meghatározták azt is, mennyiért lehet tankönyvcsomagot összeállítani. Akinek fizetnie kell, többféle módon teheti meg. Az érintettek csekket kapnak, a kiadványokért nem kell előre fizetni, a csekket szeptember 15-ig kell kiegyenlíteni. Fizetni lehet utalvánnyal, átutalással, és a Kello szülői felületén is – közölte Palkovics László.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK