Az ÁSZ szerint nem volt szabványos a Szabványügyi Testület

Állami Számvevőszék, Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Elnökség
Az Állami Számvevőszék épülete.
Vágólapra másolva!
A Számvevőszék problémákat talált a Magyar Szabványügyi Testület 2012-2014 közötti gazdálkodásában. Az ÁSZ szerint a Testület éves beszámolói 2012-ben és 2013-ban se a jogszabályoknak, se a valóságnak nem feleltek meg. A Számvevőszék a vizsgálat nyomán felvetette, hogy indokolt-e egyáltalán a Szabványügyi Testület működése jelenlegi formájában.
Vágólapra másolva!

Befejezte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 2012–2014 közötti időszakra vonatkozó gazdálkodási tevékenységének ellenőrzését, írja közleményében a Számvevőszék. Az ellenőrzés megállapította, hogy az MSZT a költségvetési támogatásokat szabályszerűen használta fel és számolta el.

A feladatellátás indokoltsága

Hiányosságot tárt fel az ÁSZ azonban a gazdálkodás területén. Az MSZT egyszerűsített éves beszámolói a 2012., 2013. években

nem feleltek meg a jogszabályokban foglaltaknak, azok nem a valós állapotot tükrözték.

Az ellenőrzés megállapította, hogy az MSZT közzétételi kötelezettségének nem tett eleget, ezáltal az átláthatóság nem volt biztosított. Az ÁSZ az ellenőrzési tapasztalatai alapján

felveti a szervezet jelenlegi formában történő feladatellátásának az indokoltságát.

Az ÁSZ szerint lehet, hogy jelen formájában nincs is szükség a Szabványügyi Testületre Fotó: Szabó Balázs [origo]

A szabványosítás feladatai

A Magyar Szabványügyi Testület köztestület, a nemzeti szabványosítással összefüggő közfeladatokat látja el kizárólagos jogkörrel. Az MSZT létrehozását a nemzeti szabványosításról szóló törvény rendelte el, törvényességi felügyeletét, ellenőrzését a nemzetgazdasági miniszter látja el.

11 javaslatot küldtek

Az ÁSZ az MSZT elnökének egy, az MSZT ügyintéző szervezete vezetőjének 11 javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.