Engedélyezték a Pannon Lapok megvásárlását

Aprópénzért szorongatja a médiát a kormány, újság, újságosstand
Vágólapra másolva!
A Mediaworks Hungary Zrt. közvetlen, egyedüli irányítást szerezhet a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. felett. Az óriásbizniszt a Gazdasági Versenyhivatal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szakhatósági hozzájárulását követően engedélyezte.
Vágólapra másolva!

2016. július 4-én nyújtotta be arra irányuló kérelmét a Mediaworks Hungary Zrt., hogy engedélyezze a GVH közvetlen, egyedüli irányításszerzését a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. felett.

A Pannon Lapok Társasága csaknem 9 milliárd forintos árbevételű cégcsoport, négy megyei napilap -

Fejér Megyei Hírlap, Napló, Vas Népe, Zalai Hírlap - és a Dunaújvárosi Hírlap kiadója,

továbbá helyi digitális médiacsatornákat is üzemeltet. A 20 éve létrejött kiadóvállalat mára országos jelentőségű médiavállalkozássá fejlődött. A kiadványok száma ma már meghaladja az ötvenet.

A

Mediaworks, Magyarország egyik legnagyobb mediavállalata.

2014. október 1-jén alakult. A cég tulajdonosa az osztrák Vienna Capital Partners (VCP), amely a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása után megvásárolta a magyarországi Ringier és Axel Springer érdekeltségek jelentős részét.

A Mediaworks Hungary Zrt. és leányvállalatai több, mint hatvan médiamárkával, országos és regionális lefedettséget kínálnak partnereinek. A közel 15 milliárd forint feletti éves árbevételű cégcsoport a Nemzeti Sport, a Népszabadság, a Világgazdaság és nyolc regionális napilap kiadója. Portfoliójában női és gasztromagazinok, digitális média termékek vannak. A cégnek több, mint 700 munkavállalója van.

Az érintett vállalkozás-csoportok tehát egyaránt foglalkoznak nyomtatott és online sajtótermékek kiadásával, illetve hirdetési felületek értékesítésével, nyomtatott termékek terjesztésével, és coldset (olyan eljárás, amelyet napilapok és szórólapok nyomtatásakor alkalmaznak) nyomdai szolgáltatást is nyújtanak.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Nem lesz átfedés

A GVH megállapította, hogy ugyan mindkét vállalkozáscsoport foglalkozik megyei napilapkiadással, azonban e tevékenységüket különböző földrajzi piacokon végzik, így az olvasói piacon

nincs olyan terület, ahol átfedés lenne a tevékenységi körök között.

A GVH az összefonódás horizontális hatásainak értékelésekor megállapította, hogy a két vállalkozáscsoport különböző területeken nyújt hirdetési szolgáltatást regionális (megyei) napilapokban, és az egyes megyei napilapok inkább kiegészítői, mint helyettesítői egymásnak a különböző regionális, helyi hirdetési célcsoportokat tekintve.

Káros horizontális hatások lehetősége csak a napilapok coldset technológiával történő nyomtatása esetében vetődött fel a vállalkozáscsoportok együttesen fennálló piaci részesedése miatt. A GVH döntése szerint azonban itt is kizárható a kedvezőtlen horizontális versenyhatás a tranzakció engedélyezését követően mert

  • jelentős szabad kapacitás van a piacon, és a piaci kereslet további szűkülésére is lehet számítani,
  • több érdemi versenytárs marad a piacon, így egy szolgáltatóváltás nem ütközik jelentős nehézségekbe;
  • a szolgáltatás igénybevevői vevői erővel rendelkeznek;
  • a vállalkozáscsoportok nem tekinthetők egymás közeli versenytársainak;
  • külföldi nyomdák is képesek lehetnek versenynyomást gyakorolni a piacra;
  • a megkeresett piaci szereplők nem fogalmaztak meg érdemi aggályt az összefonódással kapcsolatban.