Újabb intézkedések a kiskereskedelemben

Egyre tovább gyűrűzik a hazai élelmiszerbotrány bolt supermarket vásárlás vásárol ez zsír
Vágólapra másolva!
Piacbefolyásoló intézkedéseket tervez a kormány a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmében. A javaslatok várhatóan ősszel kerülnek a kabinet elé. 
Vágólapra másolva!

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a Magyar Időknek elmondta: a kormány indokoltnak tartja, hogy újabb piaci intézkedésekkel tovább

csökkentse a hazai vállalkozások versenyhátrányát a kiskereskedelemben.

A közeljövőben napirendre kerülhetnek olyan ágazati előírások, amelyek megoldják egyebek mellett a munkaerő elvándorlása és a szakemberhiány miatti problémákat is a nagyáruházakban. Ha szükséges, az állam több területen beavatkozik a piaci folyamatokba a fogyasztók kényelme, a munkavállalók érdekei, a kiskereskedelem és a nemzetgazdaság fejlődése érdekében.

A cél a hazai vállalkozások versenyhátrányának csökkentése a kiskereskedelemben Forrás: Thinkstock

Az újabb intézkedések alapjául a vasárnapi boltzárral egy időben született korlátozó rendelkezés sikere, a multiláncok tisztességesebb adófizetésre ösztönzése szolgál, mivel a bezárás miatti fenyegetettség hatására a láncok idén pozitív eredményeket jelentettek.

Brüsszelben szinte valamennyi kereskedelmi rendelkezés miatt kötelezettségszegési eljárás indult a magyar kormány ellen.

Szatmáry Kristóf szerint elképzelhető, hogy módosítani kell a jogszabályon, de valamilyen korlátozással fennmarad a tisztességes közteherviselésről szóló elvárás.