Lassulhat jövőre Európa gazdasága

eu zászló európa európai unió
Flag of the Europeaen Union, Germany, city of Hannover, 26. February 2015. Photo: Frank May
Vágólapra másolva!
A Businesseurope legfrissebb elemzése szerint 2016-ban az Európai Unióban 2,0 százalékos gazdasági növekedés várható, míg az eurozónában ennél alacsonyabb, 1,7 százalékos GDP emelkedéssel számolnak. 2017-ben ugyanakkor rosszabb adatokra számít már az európai munkaadókat tömörítő szervezet. Fő kihívásnak a migrációval kapcsolatos kérdések, Schengen, a beruházások alakulása és az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi megállapodás ügye tűnik.
Vágólapra másolva!

Az európai munkaadói szervezeteket tömörítő, brüsszeli székhelyű Businesseurope az európai gazdaságról készült, átfogó elemzést publikált. A szervezet 2016-ra az Európai Unión belül 2,0 százalékos GDP-növekedést prognosztizált, 0,4 százalékos inflációs és 8,6 százalékos munkanélküliségi ráta mellett.

2017-re 1,9 százalékos GDP-növekedést vár a szervezet a 28 tagállam átlagában,

jelentősen megugró, 1,4 százalékos inflációs és minimálisan csökkenő, 8,2 százalékos munkanélküliségi rátával.

Jót tesz az olcsó energia

2016 első felében mérsékelten, de tovább folytatódott a gazdasági fellendülés az Európai Unióban. Megfigyelhető egy folyamatos, mérsékelt növekedés a fogyasztás tekintetében egész Európában, míg ezzel párhuzamosan az alacsonyabb energiaárak jelentik a növekedés másik fő alapját, írja közleményében a Businesseurope.

Nagy eltérések a munkanélküliségben

A munkanélküliség továbbra is jelentős probléma az Európai Unió gazdaságainak, ám folyamatos csökkenés észlelhető ezen a területen. Az idei évre becsült 8,6 százalékos adatot követően 2017-re 8,2 százalékos munkanélküliséget vár a Businesseurope. Az unió tagországain belül azonban még mindig nagy eltérések figyelhetőek meg:

míg Ausztriában 6,0 százalék, Németországban pedig csupán 4,4 százalék körüli, addig Görögországban például 24 százalékos munkanélküliségi ráta várható

az idei évre.

Fontos a belkereskedelem

A gazdasági növekedés egyik fő kulcsa az unió számára a belföldi kereskedelem. Az EU-ban a lakossági fogyasztás várhatóan 2,2 százalékkal nő 2016-ban, míg az import 4,5 százalékal, az export pedig 3,5 százalékkal, ami összességében negatív tendencia a fizetési mérleget tekintve. A befektetések ugyanakkor várhatóan növekedni fognak 2016-ban a 28 tagországban, de még mindig elmaradnak a válság előtti szinttől.

A Businesseurope szerint 2017-ben lassulni fog az EU gazdaságának növekedése Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

Politikai kihívások

A politikai tényezők is fontos szerepet játszanak az Európai Unió gazdasági fejlődésében. Az EU-nak több szabadkereskedelmi megállapodást is tető alá kell hoznia a következő időszakban, amelyek közül a legfontosabb egyértelműen az USA és az EU közötti TTIP, amely tartalmától függően komoly lehetőséget rejthet az EU növekedési és foglalkoztatási kilátásainak javítása terén.

A Businesseurope szerint a migráció is magában rejti annak a lehetőségét, hogy megfelelő keretek között növelhesse az EU GDP-jét, amennyiben sikeres a bevándorlók munkaerőpiaci integrálása.

Fontos kérdés továbbá, hogy a schengeni országok illetve az EU egyértelmű elkötelezettséget vállaljanak a schengeni határok fenntartásában.

A schengeni határok szétesése – vagy akár csak részbeni sérülése – komolyan veszélyeztetheti az EU növekedési kilátásait,

bizonytalanná tenné a folyamatban lévő gazdasági „felépülést" a Businesseurope szerint.