Az orosz versenyhivatal vizsgálja az Apple-t

apple nagyvállalat székház amerikai
NEW YORK, NY - JUNE 17: The Apple logo is displayed at the Apple Store June 17, 2015 on Fifth Avenue in New York City. The company began selling the watch in stores Wednesday with their reserve and pick up service. Previously the product could only be ordered online. Eric Thayer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az orosz versenyhivatal árrögzítés gyanúja miatt vizsgálja az Apple-t és több orosz kiskereskedelmi értékesítőjét. A gyanú szerint bizonyos ideig rögzítették az iPhone 6s és az iPhone 6s Plus modellek piaci árát. A hivatal magát az Apple-t nem, csak a kiskereskedőket büntetheti.
Vágólapra másolva!

Árrögzítés gyanúja miatt vizsgálódik az Apple-nél az orosz versenyhivatal, a gyanú szerint a kaliforniai cég és számos orosz kiskereskedelmi értékesítője tavaly októbertől kezdődően bizonyos ideig rögzítették az iPhone 6s és az iPhone 6s Plus modellek piaci árát. Az orosz szövetségi monopóliumellenes hivatal (FAS) állampolgári bejelentés alapján kezdett vizsgálódni.

Az Apple-t nem büntethetik

Andrej Filimonov, a FAS elnöke szerint a büntetés akár az iPhone-ok értékesítési árbevételének 15 százalékáig is terjedhet.

Dimitrij Marinicsev orosz internetért felelős ombudsman szerint

a kiskereskedőket igen, az Apple-t azonban, mint a szabad piacon működő kereskedelmi vállalatot nem lehet megbüntetni

azért, hogy meghatározta mennyiért árulja termékét valamelyik piacon.

Nem ez az első

A romló amerikai-orosz kapcsolatokat mutatja, hogy a mostani ügyet több, amerikai vállalatok elleni orosz hatósági eljárás előzte meg. Egyebek mellett egy 2014-es orosz törvény előírja, hogy az orosz felhasználók személyes adatait az ország határain belül kell tárolniuk a külföldi internetes cégeknek, mint a Google, a Twitter vagy a Facebook. A nyugati vállalatok azonban ennek nem tettek teljes mértékben eleget és folyamatosan halogatták végrehajtását.