Lehet spórolni hitelkártyával? Mennyit?

bankkártya, fiatal, fiatalok
Close-up of credit cards
Vágólapra másolva!
Bár a bankok jelentősen megnyirbálták hitelkártya kínálatukat a 2008-ban kirobbant pénzügyi-gazdasági válságra reagálva, de még mindig maradtak olyan konstrukciók, amelyekkel nemhogy nem drágább a fizetés, mint a készpénzzel, de még kereshetünk velük. A legkedvezőbbeket tartalmazza az alábbi gyűjtés.
Vágólapra másolva!

Nem könnyű egy háztartás költségvetését általánosítani, hiszen nem mindegy, hogy valaki egyedül él vagy családostul, van-e gyereke és ha igen, mennyi, továbbá az sem mindegy, hogy hány éves, hiszen másra költi a pénzét az ember fiatalon és másra idős korában.

Mivel a visszatérítéses hitelkártyák korát éljük, ezért a BankRáció.hu utánajárt, hogy a hipermarketek és egyéb áruházláncok akciós újságjai helyett érdemes-e inkább egy univerzálisabb kedvezményt biztosító hitelkártyával vásárolnunk, amellyel sok helyen, vagy netán mindenhol kapunk vissza az árból, és ezáltal vajon jobban járunk-e, mintha készpénzzel fizetnénk. Rengeteg olyan hitelkártya létezik, amelyik számos kedvezményt kínál, tudtuk meg a BankRáció.hu hitelkártya-összehasonlítójából.

A hitelkártya bank által kibocsátott kártya, amellyel a hitelkeret erejéig lehet vásárolni. A felhasznált összeg után jellemzően a türelmi idő (30-45 nap) lejártáig nem számít fel kamatot a bank. A fizetési határidő lejárta után felszámított kamat azonban jóval magasabb, mint egyéb hiteleknél. A hitelkártyával készpénz is felvehető, ez azonban nem ajánlott, mert díja magas és a készpénzfelvételi tranzakcióknál nincs türelmi idő.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, 2015. decemberi háztartási fogyasztási felméréséből az látszik, hogy élelmiszerekre és alkoholmentes italokra fejenként 19 885 forintot, lakásfenntartásra és háztartási energiára 16 595 forintot, közlekedésre 8076 forintot, hírközlésre 5125 forintot, ruhákra és cipőkre 2454 forintot (összesen 52 135 forintot) költ egy átlagos kereső.

A számítások során alapesetben feltételeztük, hogy minden hitelkártya-birtokos csak a saját fogyasztását vásárolja le, így a családi bevásárlásoknál ezek a számok megszorozhatók a háztartásban élők számával. A kedvezményeket tovább növelheti, hogy az Erste és a K&H hitelkártyáin kívül az összes többi egy százalék kedvezményt nyújt, ha valaki bármely háztartási számláját a hitelkeretből fizeti.

Raiffeisen Bank OneCard hitelkártya

Mivel ezek negyedévente változnak, ezért nem számoltunk az 5 százalékos kedvezményekkel a kultúra és szórakozás, sport és egészség, nyaralás és utazás, valamint a divat és ruházat területén. Ennél a kártyánál bármelyik élelmiszerboltban, szupermarketben és hipermarketben 3 százalék kedvezmény jár, így az élelmiszerekre költött 19 885 forintnál 3 százalékkal számoltunk, míg a többinél 1 százalékkal.

Számos hitelkártyához kapcsolódik pénzvisszatérítés Forrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez

Összesen 919 forint jött ki, miközben a hitelkártya havonta csak 597 forintba kerül, így átlagos költés esetén a nyerség 322 forint a készpénzes fizetéshez képest. Az OneCarddal ráadásul további kedvezmények is járnak a készpénzhez képest: az Agipnél literenként 8 forint, a Telekomnál 6 százalék, a Burger Kingben 15 százalék, a Líránál pedig 7 százalék.

OTP American Express hitelkártya

Az OTP Bank évek óta folyamatosan nyújt akciós kedvezményeket az American Express hitelkártya-birtokosoknak. Ha ezekkel nem számolunk, csak az alap kedvezményekkel, akkor 2 százalékot kapunk, ha a Lidlben veszünk élelmiszert (19 885 forintért) vagy a C&A-ban ruhát és cipőt (2454 forintért), a többi vásárlás után pedig 1 százalékot. 743 forintot bezsebelve az 545 forintos bankköltség után még mindig közel 200 forintunk marad havonta.

Erste Joker hitelkártya

A hitelkártyával kiemelt, 4 százalékos kedvezményt kapunk nyolc közül három üzlettípusban, a többiben 1 százalékot. Benzinkút, divat és otthon kategóriák választása esetén a 8076 és a 2454 forintos vásárlás után 4 százalékot, a többi után 1 százalékot számolva a visszatérítés 837 forint. A hitelkártya havi fenntartási költsége 748 forint, tehát még itt is nyereségesek vagyunk.

K&H Bank Visa Classic vagy MasterCard hitelkártya

Minden költésre 2 százalék jár havi legfeljebb 150 ezer forintnyi költésig, ha annak mértéke elérte a hónapban a 20 ezer forintot. A kártya havi fenntartása 417 forintba kerül, így 1043 forint visszatérítés után 626 forint marad.

Budapest Bank UPC partnerkártya

A hitelkártya szintén 2 százalékos kedvezményt nyújt minden vásárlásnál, ha a UPC számlát hitelkártyáról fizetjük (a UPC számlából 6 százalékos visszatérítést adnak). A 2 százalékos kedvezménnyel a 110 forintos havi bankköltség levonása után havi 933 forint marad nálunk az 52 135 forintból a készpénzes fizetéshez képest.

Budapest Bank Tesco Vásárlókártya

A hipermarket lánc törzsvásárlói egy sor egyéb, indulási és alkalmi kedvezmény mellett minden 100 forint után 1 százalékos visszatérítésre számíthatnak Clubcard pont formájában bármely vásárlás esetén, a Tescóban pedig még pluszban megkapják a 200 forintonkénti 1 alap pontot is. A pontok a Tescóban 1 pont = 1 forint értékben vásárolhatók le.

Ha feltételezzük, hogy a törzsvásárló az élelmiszerre költött 19 885 forintot, illetve a ruhákra, cipőkre költött 2454 forintot a Tescóban vásárolja le, akkor 335 forintnyi pontot is összegyűjthet, ami mellé a többi vásárlás után még 297 forintot kap, így 632 forinttal lesz gazdagabb, miközben a hitelkártya csak havi 425 forintjába kerül. A nyereség így havi 207 forint, igaz, ebből a Tescóban történt vásárlások utáni pontok értékét (111 forint) készpénzzel is megkapta volna.

FHB Bank Extra Hitelkártya

Az FHB Extra hitelkártyája egységesen 1 százalék visszatérítést kínál havonta legfeljebb 400 ezer forintnyi vásárlás után, így példánkban 521 forintot kapunk vissza havonta a kártyás vásárlásokkal, miközben a bankköltség 383 forint, vagyis még így is marad havonta 138 forint a készpénzes fizetéshez képest.

Törzsvásárló mindenütt

Bár ezek a havi néhány száz forintok nem tűnnek hatalmas vonzerőnek, de a hétköznapi fizetések eleve kis összegeiből nem is lehet sokat spórolni. Törzsvásárlói pontokat rengetegen gyűjtenek (általában 100 forintonként 1 forint értékben), de azokat csak az adott kereskedő üzleteiben lehet beváltani. A hitelkártya-tulajdonosok pedig minden üzletben törzsvásárlók, így a magasabb visszatérítés bárhol elkölthető, nem csak az adott kereskedőnél.