Kicsit visszaesett az ipari termelés

Györffy László Férfiak munkában monitor szerel Vasszécseny, 2005. október 4. 
Számítógép monitort szerel szét Györffy László. Csökkent munkaképességűeket foglalkoztató üzem kezdte meg működését a Vas megyei Vasszécsenyben. Egyelőre tizenhárman dolgoznak a
Vasszécseny, 2005. október 4. Számítógép monitort szerel szét Györffy László. Csökkent munkaképességűeket foglalkoztató üzem kezdte meg működését a Vas megyei Vasszécsenyben. Egyelőre tizenhárman dolgoznak az új gyárban, ahol elektronikai berendezéseket szerelnek szét. A tervek szerint januártól akár kétszer ennyi embert is foglalkoztathatnak egy sikeres munkahelyteremtő pályázatnak köszönhetően. MTI Fotó: Czika László
Vágólapra másolva!
Az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal elmaradt júniusban az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel és a múlt pénteken kiadott első becsléssel. A termelés az év első hat hónapjában 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 2,4 százalékkal csökkent a májusi 0,6 százalékos zsugorodás után. A feldolgozóipar júniusi kibocsátása 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az exportértékesítések 0,8 százalékkal csökkentek, a belföldi eladások 0,6 százalékkal haladták meg a tavaly júniusit.

Az elktronikai terület most is növekedett - Képünk illusztráció Forrás: MTI/Czika László

A járműgyártás kibocsátása 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a májusi 8,0 százalékos növekedés után, a számítógépek és elektronikai terméke gyártása viszont 10,8 százalékos éves növekedést ért el. Ez a feldolgozóipari kivitel exportjának felét adó két alágazat rendre 2,4, illetve 9,9 százalékkal növelte kivitelét, ami kevesebb az előző havi 7,0, illetve 14,1 százalékos adatnál. A gépek és berendezések gyártása 29,7 százalékkal visszaesett a tavaly júniusihoz mérve, amit a magas bázis magyaráz, ahogy a májusi kiugró, 12,7 százalékos növekedésben is az alacsony bázis játszott szerepet.

Nőttek az éves rendelések

A kiemelt feldolgozóipari ágazatok új megrendelései júniusban 2,6 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól, az export rendelések 3,3 százalékkal csökkentek, a belföldiek viszont 1,9 százalékkal emelkedtek. A teljes rendelésállomány 5,0 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, az export megrendelések 4,9, és a belföldiek 6,0 százalékos emelkedésének köszönhetően.