Az Origo olvasói szavaztak: Arany János arany emlékérmét kap

2016.08.16. 11:59

A Magyar Nemzeti Bank nyilvános konzultáció után összeállította a 2017. évi emlékérme-kibocsátási programját. Közel 15 ezer ember mondott véleményt a tervezetről, köztük az Origo olvasói. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017-es emlékérme-kibocsátási programjáról szóló nyilvános konzultáció nagy sikerrel zárult, írja közleményében a jegybank. Az egyik vezető internetes hírportálon publikált szavazási lehetőséggel élve közel tizenötezren véleményezték a meghirdetett tematikákat" - emlékeztet az MNB. (A jegybank az Origóra utal, ebben a cikkben szavazhattak az olvasók.)

Az olvasók szavaztak, a jegybank döntött 

A 2017. évi emlékérme-kibocsátási program a konzultáció eredményeit is figyelembe véve a következő:

Ilyen emlékérmeket veret a jegybank 2017-ben. A táblázat kattintásra nagyobb leszForrás: Magyar Nemzeti Bank

Megszavazták az aranyat Aranynak 

A legtöbb ajánlás arra vonatkozott, hogy Arany János születési évfordulójáról a jegybank arany emlékérmével emlékezzen meg, így az MNB (megtartva a magyar írókról, költőkről eddig megemlékező, immár hagyományosnak tekinthető ezüst emlékérmét is) Arany Jánosról arany emlékérmét is megjelentet.

Az eredeti javaslat szerint Arany János ezüst emlékérmét kapott volna, de az Origo olvasóinak nagyobbik része arra voksolt, hogy az érme legyen aranyból, "végül is Arany János".

Az Origo olvasói szerint Arany János arany emlékérmét érdemelForrás: Wikipedia

Habsburg Albertet leszavazták 

Egyelőre nem folytatódik a középkori magyar aranyforintok emlékérme-sorozat, mivel a sorban következő Habsburg Albert-tematika csak 36 százalékos támogatottságot kapott. Ugyancsak kevésbé volt népszerű a válaszadók között a Nemzeti Emlékhelyeket bemutató bronzpatinázott emlékérme-sorozat 2017-re tervezett darabja, a Fiumei úti temető. Helyette egyetlen kiemelt nemzeti emlékhelyünk, a Kossuth tér kerül emlékérmére.

Érkeztek új javaslatok 

A közzétett listán nem szereplő új javaslatok is érkeztek a konzultációs időszak alatt, közülük Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulóját, valamint Lajtha László születésének 125. évfordulóját vette fel az emlékérme-kibocsátási programjába a jegybank.

Mindenből lesz színesfém változat 

A 2014 óta érvényben lévő értékesítési politikának megfelelően minden nemesfém emlékérmének megjelenik a 2000 forintos címletű színesfém változata is. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, tájékoztató szerepének még hatékonyabb érvényesülését, írja a jegybank.

KAPCSOLÓDÓ CIKK