Sokszor verik át az utasokat a budapesti taxisok

taxisdemonstráció
Budapest, 2016. április 26. A taxis szervezetek demonstrációjának résztvevői gyülekeznek a budapesti Hősök terén 2016. április 26-án. Az Uber személyszállító szolgáltatás ellen tüntető taxisok a Hősök tere-Dózsa György út-Thököly út-Rákóczi út-Erzsébet körút-Teréz körút-Oktogon-Andrássy út-József Attila utca-Széchényi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Fő utca-Bem rakpart-Batthyány tér-Fő utca-Clark Ádám tér-Lánchíd útvonalon autóznak a Széchenyi István térig. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Órapörgetés, hamis számla – az ellenőrzések ellenére sok a visszaélés. A Sziget Fesztivál alatt például ellepték az Óbudai-sziget környékét a drosztengedély nélküli taxik, és a taxirendeletben rögzített fix tarifa többszöröséért fuvaroztak.
Vágólapra másolva!

Három taxisellenőrzésből kettő biztosan megállapít valamilyen szabálytalanságot – írja a Világgazdaság a Budapesti Közlekedési Központra hivatkozva.

A visszaélések fajtái rendkívül változatosak: a leggyakoribbak között van a kerülő út, az órapörgetés, a nyugtaadás elmulasztása, a hamis számla kiállítása és a pénzvisszaadási probléma.

Rengeteg visszaélést követnek el a fővárosi taxisok, ezt mutatják az ellenőrzések Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A turistaszezonban a BKK közös ellenőrzéseket tart az illetékes hatóságokkal, a Sziget Fesztivál környékén a BKK a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal és a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályával együttműködve folyamatosan ellenőrzi a fuvarozókat. A jegyzőkönyvek feldolgozása még tart, de az már most is kitűnik, hogy

az Óbudai-sziget környékét drosztengedély nélküli taxik lepték el, és a taxirendeletben rögzített fix tarifa többszöröséért szállították a fesztivál vendégeit.

Az engedély nélküli taxikról felvett jegyzőkönyveket minden esetben elküldik az illetékes Közlekedési Felügyelőségeknek.

Májusban 298, júniusban 271, júliusban 250 alkalommal ellenőrzött taxisokat a BKK. Ennek eredményeként májusban 205, júniusban 159, júliusban pedig 178 alkalommal vettek fel jogsértést megállapító jegyzőkönyvet.