Új cigarettásdoboz, csaló taxisok, egészségügyi béremelés

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten nem elsősorban a gazdasági események voltak a figyelem középpontjában. Az Olimpia, az államalapításról szóló megemlékezés mellett azonban e területen is volt néhány figyelemre méltó bejelentés. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Kivonul a Tesco, vagy mégsem?

Megszüntetik a Tesco áruházlánc budaörsi központját, ahonnan a teljes magyarországi hálózat operatív irányítása zajlik – írta a Magyar Idők. A lap információi szerint

eladásra készítik fel a magyar kiskereskedelem legnagyobb piaci szereplőjét.

Egy külön erre a feladatra összeállt, a londoni anyavállalattól, illetve a magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel leányvállalatokat képviselő Tesco Európa központból érkezett munkacsoport kezdte meg a vállalat Budaörsön működő irányító központjának átalakítását, amely egy éven belül bezárhat.

Fotó: Bielik István - Origo

A Tesco cáfol,

a hírre reagálva az Origo megkeresésére közölték: "korábban már többször hangsúlyoztuk, hogy a Tesco Cégcsoport átalakítását célzó portfólió-átvizsgálás befejeződött. Dave Lewis, a Tesco csoport vezérigazgatója júniusban ismételten megerősítette, hogy a Tesco elkötelezett a közép-európai, ezen belül a magyar vállalat jövőbeni fejlesztése mellett. A Tesco nem tervezi a budaörsi központi Iroda megszüntetését, bezárását."

Béremelés az egészségügyi dolgozóknak

Szeptembertől a szakszervezetekkel és a szakmai szervezetekkel egyeztetett béremelés valósul meg az egészségügyben, a 2016-ban kormányrendeletben szabályozott módon

átlagosan 26,5 százalékos béremelést kapnak a szakdolgozók,

a szakorvosok és a szakgyógyszerészek bére 107 ezer forinttal nő.

Az idei béremelésre 19,2 milliárd forint pluszforrást biztosít a költségvetés Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Jövőre folytatódik a béremelés, erre 2017-ben 82,6 milliárd forint pluszforrást fordítanak. A szakdolgozók bére 2017 novemberétől további 12 százalékkal nő, majd 2018-ban és 2019-ben 8-8 százalék lesz a béremelés mértéke. Ugyanakkor 2017 novemberétől újra emelkedik a szakorvosok és a szakgyógyszerészek fizetése is, 100-100 ezer forinttal.

Törvény lesz a védőnők béremeléséről

Januárig visszamenőleg megkaphatják a védőnők a részükre biztosított béremelés teljes összegét – értesült a Magyar Idők. A lap információi szerint a kormány kötelezné az önkormányzatokat, hogy a védőnői tevékenység finanszírozására jutó 30-35 ezer forintos pluszforrásnak ne csak 12 százalékát juttassák az érintetteknek, vagyis a jövőben

jogszabály kötelezné a munkáltatókat arra, hogy a központi költségvetésből utalt kétmilliárd forintot teljes egészében erre fordítsák

Az előterjesztés elfogadása esetén a védőnői szolgálatok szeptembertől kötelesek lesznek teljesítményük idén júliushoz viszonyított többletfinanszírozását a védőnők fizetésére fordítani. Emellett a védőnői szolgáltatónak a január 1-je és augusztus 31-e közötti időszakra visszamenőleg augusztusban kapott összeget a védőnőknek egyszeri kiegészítő díjazásként kellene kifizetnie.

Sokszor verik át az utasokat a budapesti taxisok

Órapörgetés, hamis számla – az ellenőrzések ellenére sok a visszaélés. Három taxisellenőrzésből kettő biztosan megállapít valamilyen szabálytalanságot. A Sziget Fesztivál alatt például ellepték az Óbudai-sziget környékét a drosztengedély nélküli taxik, és a taxirendeletben rögzített fix tarifa többszöröséért fuvaroztak.

Rengeteg szabálytalanságot találnak az ellenőrök a taxis vállalkozóknál Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Májusban 298, júniusban 271, júliusban 250 alkalommal ellenőrzött taxisokat a BKK. Ennek eredményeként májusban 205, júniusban 159, júliusban pedig 178 alkalommal vettek fel jogsértést megállapító jegyzőkönyvet.

Hatalmas érdeklődés a pályázaton, emelhetik a keretet

Több mint 4000 pályázat érkezett a családi házak államilag támogatott, energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésére a kedd délutáni határidőig. Az Otthon Melege program keretében meghirdetett pályázat tervezett keretösszege 5 milliárd forint. Pályázni a hét első két napján lehetett.

Az határidő lezárásakor Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára úgy nyilatkozott:

a rendelkezésre álló összegnél többet igényeltek a jelentkezők, de a tárca dolgozik azon, hogyan tudják a keretet megemelni, hogy minden pályázó kaphasson segítséget.

A program keretében az 1996 előtt épült, maximum 135 négyzetméter lakóterületű családi házak tulajdonosai kaphatnak vissza nem térítendő támogatást.

Kevesebb pénzt utalnak haza

A Világbank adatai szerint kevesebb pénzt küldtek haza a kivándorolt vagy átmenetileg külföldön dolgozó magyarok tavaly, mint egy évvel korábban. Előzetes adatok szerint a külföldön dolgozó magyarok 4,2 milliárd dollárt (1147 milliárd forint) utaltak Magyarországra, ennek nagy része feltehetően az itthoni családtagokhoz került, vagy a korábban felvett hitelek törlesztésére fordították.

Az összeg 450 millió dollárral kevesebb, a 2014-es szinthez képest. A Világgazdaság megjegyezte, hogy legutoljára a gazdasági válság kitörésekor csökkent a külföldön munkát vállaló magyarok jövedelme.

Millió fölött a kelet-európai munkavállalók Nagy-Britanniában

Először haladta meg az egymilliót a Nagy-Britanniában dolgozó kelet-európaiak száma a brit statisztikai hivatal szerdán ismertetett adatai szerint. A júniussal zárult három hónapban 44 ezerrel nőtt a szigetországban dolgozó magyar, cseh, észt, lengyel, lett, litván, szlovák és szlovén munkavállalók száma az előző év azonos időszakához képest. A munkaerőpiac helyzetéről szóló szerdai adatismertetésből kiderült, hogy az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott

közép-kelet-európai tagországokból csaknem négyszer annyian vállalnak munkát a szigetországban, mint tíz évvel ezelőtt.

A statisztikai hivatal közlése szerint 2,23 millió európai uniós állampolgár dolgozik Nagy-Britanniában, 238 ezerrel több, mint 2015 azonos időszakában. Az Európai Unión kívüli külföldi munkavállalók száma változatlanul hozzávetőleg 1,21 millió Nagy-Britanniában.

A Tower épülete Londonban Forrás: ONLY FRANCE/YANN GUICHAOUA/ ONLYWORLD.NET/Yann Guichaoua

Az Oxfordi Egyetem migrációkutató intézetének igazgatója szerint

még nem lehet tudni, hogy az Egyesült Királyság EU-ból várható kilépése után mennyire lesz vonzó a brit munkaerőpiac

a külföldiek számára, mint ahogy azt sem, hogy indul-e "roham" más tagországokból, hogy kihasználják az időt, amíg még érvényben van a munkavállalók áramlásának szabadsága.

Munkavállalóként ezektől a cégektől érdemes óvakodni

Júliusban is közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon cégek és magánszemélyeket listáját, akik nem jelentették be alkalmazottjukat. A friss összeállításon

4823 név szerepelt.

Ez azonban nem jelent ugyanennyi szabálysértőt, mert egyesek többször is kiérdemelték (van olyan vállalat, amely 14-szer szerepel), hogy a listára kerüljenek, továbbá régi és új bűnösök is vannak rajta, ugyanis az adóhatóság ezeket az adatokat a közzétételtől számított két év elteltével törli.

A NAV honlapján közzétett táblázatban mindenféle tevékenységi kör megtalálható, így van például pékség, tüzép, könyvesbolt, szociális szövetkezet, építőipari, fuvarozó, valamint kereskedelemmel foglalkozó társaság is.

Jönnek az egységes cigisdobozok

Augusztus 20-án hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását szabályozó kormányrendelet: az új cigaretta- és cigarettadohány-termékek csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra. A rendelet értelmében a csomagoláson nem tüntethető fel márkajelzés és védjegy, illetve a márkanevek és a terméknevek csak meghatározott színnel és betűtípussal szerepelhetnek. A már forgalomban lévő márkák 2019. május 20-ig kaptak mentességet.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala által 2016. augusztus 19-én közzétett képen az augusztus 20-án hatályba lépő, a dohánytermékek csomagolását szabályozó új kormányrendeletnek megfelelő cigarettásdoboz-minta látványterve. Forrás: MTI/Ántsz

Az új szabályozás a mentol kivételével tiltja az ízesített cigaretta és cigarettadohány forgalmazását is. A mentolos termékek 2020. május 20-áig forgalmazhatóak, ha az ízesítést a gyártási vagy csomagolási folyamat során adják hozzá a dohányhoz.

Új adószabályok augusztustól

Változtak az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemre, valamint az értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték adózására vonatkozó szabályok - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

A személyi jövedelmadóról (szja) szóló törvény ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem adózására vonatkozó

új rendelkezései augusztus 1-jétől hatályosak, de a 2016. január 1-jétől keletkezett adókötelezettségekre is alkalmazni lehet.

A módosítás elsődleges célja az volt, hogy a NAV szerepeltetni tudja az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmet az szja-bevallás új módjaként 2017. január 1-jétől - elsőként a 2016-os adóévre - bevezetendő adóbevallási tervezetben.

Drágulhat a kenyér

A munkaerőhiány miatt emelkedhet a kenyér ára ősz végétől, de a pékszövetség szerint sok múlik azon, hogy mennyit tud segíteni a kormány. A Pékszövetség becslése szerint legalább 2-3 ezer dolgozóra lenne szükség a 23 ezer embert foglalkoztató iparágban, de ha nem emelik a munkások bérét, akkor fokozódni fog az elvándorlás.

A béremelést a sütödék nem tudják kigazdálkodni a Pékszövetség szerint, ezért emelkedhet a kenyér ára.

Megugrottak a bérek

Júniusban a bruttó átlagkereset 5,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt,

a nettó 7,3 százalékkal nőtt

az egy évvel korábbihoz képest. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,3 százalékkal nőtt a bruttó és 7,9 százalékkal a nettó keresetek átlagos összege - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A mínusz 0,2 százalékos júniusi inflációt figyelembe véve

a reálbérek a nettó keresetek növekedésénél jobban, 7,5, a közfoglalkoztatottak nélkül pedig 8,1 százalékkal nőttek.

A vállalkozásoknál 4,9 százalékkal volt magasabb az átlagos júniusi bruttó és 6,5 százalékkal a nettó átlagkereset a közfoglalkoztatottak nélkül. A mezőgazdaságban 7,0, az iparban 5,0, az építőiparban pedig 5,4 százalékkal nőttek az átlagkeresetek. Ezzel a bruttó átlagkereset 280 ezer forint volt júniusban az iparban, 202 ezer az építőiparban és 207 ezer a mezőgazdaságban.

Alacsony a hiány és csökken az államadósság

A második negyedévben 248 milliárd forinttal, 25 900 milliárd forintra csökkent az államadósság a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

Ez az érték a GDP 75,5 százalékának felel meg a negyedévvel korábbi 77,2 százalékkal szemben

– jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az adósság csökkenéséhez a nettó hiteltörlesztés 306 milliárd forinttal járult hozzá. Az államháztartás nettó tartozása 23 262 milliárd forintot, a GDP 67,8 százalékát tette ki 2016 második negyedévének végén, a március végi 69,3 és a tavaly év végi 69,1 százalék után.

Debrecen lehet a magyar buszgyártás egyik központja

A nemzeti buszgyártási stratégia első látványos eleme lesz, hogy új buszokat gyártanak majd Debrecenben, ami Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint

a magyar buszgyártás egyik fellegvára lehet a jövőben.

A nemzetgazdasági miniszter erről azt követően beszélt, hogy az EvoBus Hungária Kft. és az ITK Holding Zrt. képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá, amely alapján új buszokat gyártanak majd a megyeszékhelyen.

Varga Mihály Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Daimler tulajdonában álló német EvoBus GmbH magyarországi vezérképviselete és a magyar társaság szándéknyilatkozata szerint az EvoBus Hungária "alacsony belépésű" alvázakat szállít az ITK Holdingnak, amelyekre a magyar cég saját fejlesztésű autóbusz-felépítményt tervez. Az új busz prototípusa 2017 tavaszára készül el a tervek szerint.

Több finn nagyvállalat jönne Magyarországra

Folyamatosan keresik a lehetőséget a finn cégek, hogy miként tudnának a magyar piacra belépni vagy Magyarországra hozni a gyártást - mondta a Magyar Hírlapnak Petri Tuomi-Nikula, Finnország magyarországi nagykövete. A nagykövet szerint több finn nagyvállalat mérlegeli, hogy Magyarországra telepítse kutatás-fejlesztési központját, miközben l

enne igény magyar befektetésekre is Finnországban.

A finn cégek fontos szerepet tölthetnek be az energiaszektorban és elektromos mobilitás területén.

Jelenleg mintegy 70 finn vállalat van jelen Magyarországon, közülük a legjelentősebbek a Konecranes, a Scanfil és a Lindström, de a korábban padlóra került Nokiának is itt van az egyik meghatározó kutatás-fejlesztési központja.

Olimpiai lázban a világtőzsdék

Az elmúlt több mint 100 év adatai alapján az olimpiák idején a tőzsdék is szárnyra kapnak:

1900 óta 18 olimpia alatt emelkedett, és mindössze 8 idején esett a Dow Jones Ipari Átlag index.

A riói olimpia kezdete óta a Dow 0,63, a brazil tőzsde vezető indexe 1,67 százalékot javított. De vajon van-e összefüggés a sportesemény és a piaci mozgás között? A kérdésről Págyi Gergely, a CIB Alapkezelő senior portfóliómenedzsere fejtette ki véleményét.

Nagy bejelentést tett a Ford-vezér

Már tömegjárműként forgalmaznák a vezető nélküli autót 2021-re a Ford vezérigazgatója, Mark Fields bejelentése szerint. Mark Fields reményei szerint

a Ford átveszi az ilyen típusú autók gyártásában a vezető szerepet a világpiacon.

Az autómárka ezzel a szintén a vezető nélküli autók gyártásába befektető Google, az Apple és a BMW konkurense lesz.

Az óriáscég egyúttal újabb beruházásokat jelentett be: befektet a Baidu kínai internetes keresőportálba, és megduplázza tevékenységét a Szilícium-völgyben.

Véleményt mondott a brit esélyekről a hitelminősítő

Nem számít recesszióra a Moody's Investors Service Nagy-Britanniában az ország Európai Unióból való várható kilépése miatt. A hitelminősítő intézet szerint ugyanakkor valószínű a gazdasági növekedés lassulása.

Noha a tőzsdei árfolyamok estek a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás után, a részvényárak azóta erősödtek, és szakértők most már úgy vélik, hogy

a referendum a korábbi félelmekkel ellentétben viszonylag mérsékelt hatással lesz a brit gazdaságra.

Moody's közgazdászai 2016-ben 1,5 százalékos, 2017-ben pedig 1,2 bővülésére számítanak Nagy-Britanniában.

Török kockázatokra figyelmeztet a Fitch

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Törökország még épphogy befektetési ajánlású, "BBB mínusz" szintű hosszú futamú államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy

a múlt havi sikertelen puccskísérlet a politikai stabilitást fenyegető megnövekedett kockázatokat jelezte.

A politikai bizonytalanság várhatóan a török gazdaság teljesítményére is hatással lesz, és kockázatot jelent a gazdaságpolitika egészére - áll a Fitch elemzésében. Ha a cég a jelenlegi szintről leminősíti a török szuverén adósbesorolást, azzal Törökország ennél a hitelminősítőnél elveszítené befektetési ajánlású osztályzatát.

Ön is utálja, hogy muszáj köszönni a stewardessnek?

Egy felmérés szerint a fiatalok és a középkorúak kétharmada, fele saját bevallása szerint a telefonjába bújik, hogy ne kelljen kommunikálnia a repülőgép személyzetével. A hűségprogramok az emberek nagy részét nem érdeklik, leginkább a jegyár alapján választanak társaságot és járatot.