Idei mélypontján a GKI konjunktúraindexe

Új adószabályok augusztustól adó pénz nyereség, veszteség értékpapír
Érdemes összehasonlítani hitelfelvétel előtt a bankhitelek és a lakástakarékok konstrukcióit
Vágólapra másolva!
Augusztusban idei mélypontjára esett vissza a GKI konjuktúraindexe, az üzleti és a fogyasztói várakozások is számottevően romlottak júliushoz képest - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés alapján a konjunktúraindex a júliusi 0,0 pontról mínusz 3,9 pontra romlott, az üzleti bizalmi index 5,6 pontról 1,2 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 16,1 pontról visszaesett mínusz 18,6 pontra augusztusban.

Hullámzó a kép

A közleményben azt írják: augusztusban az üzleti szférán belül mind a négy vizsgált ágazat (ipar, építőipar, kereskedelem, szolgáltatás) várakozása kisebb-nagyobb mértékben romlott.

Az ipari bizalmi index számottevően csökkent, értéke lényegében visszatért a májusi szintre. Egyaránt romlott az elmúlt időszaki termelési helyzet megítélése és a közeljövőre vonatkozó termelési kilátás is, valamint kedvezőtlenebbé vált a rendelésállomány és a készletek megítélése is.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschlaeger

Az építőipari bizalmi index július után augusztusban is csökkent, így a mutató értéke hároméves mélypontra süllyedt. A magasépítő cégek kilátásai számottevően romlottak, míg a mélyépítő cégeké kissé javultak. Az előző háromhavi termelés megítélése augusztusban némileg javult, viszont a rendelésállományé érezhetően kedvezőtlenebb lett - tették hozzá.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a vizsgált időszakban tovább csökkent,

2013 novembere óta először került negatív tartományba.

Az eladási pozíció megítélése stagnáló készletszint mellett az előző hónaphoz hasonlóan, augusztusban is jelentősen romlott, és a rendelések várható alakulását is csökkenés jellemezte.

A szolgáltatói bizalmi index értéke a júliusi jelentős emelkedés után az év nyolcadik hónapjában visszaesett, azonban még így is meghaladta a májusi-júniusi szinteket. A felmérést megelőző három hónap forgalmának megítélése enyhén romlott, a forgalmi kilátások lényegében nem változtak.

A közlemény szerint a foglalkoztatási szándék mind a négy ágazatban gyengült, a romlás főként a szolgáltató szektorban volt erőteljes.

A lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé mérséklődött.

Vannak tervek áremelésre

Az áremelési szándék az iparban és az építőiparban nem változott, a kereskedelemben kissé gyengült, míg a szolgáltatások terén erősödött - közölték.

Forrás: Cultura Creative/Cultura/Seb Oliver/Seb Oliver

Csökkent a fogyasztók inflációs várakozása is. A GKI fogyasztói bizalmi index a májusi növekedést, a júniusi visszaesést és a júliusi emelkedést követően augusztusban ismét gyengült, az index megközelítette a májusi értékét. Az év nyolcadik hónapjában a lakosság a következő egy évre vonatkozóan saját várható pénzügyi helyzetét, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlásának lehetőségeit, valamint a várható megtakarítási képességét is az előző hónaphoz képest rosszabbnak ítélte.