Vágólapra másolva!
Itthon is egyre többen rendelkeznek érintéses bankkártyákkal, amelyek a kisösszegű vásárlásoknál is igen kényelmes és gyors megoldást jelentenek. Arról sem érdemes azonban megfeledkezni, hogy az ilyen típusú bankkártyák a készpénznél jóval biztonságosabb fizetési módot kínálnak.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi tudatosság, ha lassan is, de Magyarországon is erősödik, egyre többen teszik fel maguknak a kérdést, hogy

mennyire biztonságos az a megoldás, amit fizetéskor használnak és van-e lehetőség valami jobbra váltani azt?

Apró hibák, nagy veszteségek

A készpénz még ma is meghatározó szerepet tölt be a fizetéseknél és várhatóan ez még jónéhány évig így marad, annak ellenére, hogy már messze nem a legkényelmesebb és főleg nem a legbiztonságosabb módszer.

Fokozottan igaz ez, ha külföldre utazunk

és olyan bankjegyekkel kell rendeznünk a számlát, amiket nem ismerünk jól.

Ilyenkor nekünk is tovább tart kiszámolni a megfelelő összeget és ugyanúgy hosszabb időt vesz igénybe a visszajáró átnézése, mintha itthon választanánk ezt a módszert. Arról nem is beszélve, hogy akár véletlenül, akár szándékosan eltéveszthetik a visszajárót, amit szintén nehezebben veszünk észre.

A hazai turisták által kedvelt célországok többségében elfogadják a szolgáltatók a fizetési kártyákat Forrás: Dreamstime

A külföldi utazás, nyaralás során persze más veszélyei is vannak annak, ha nagyobb összegű készpénzt viszünk magunkkal. Elég csak arra gondolni, hogy ha egy helyen tartjuk azt, egy feledékeny pillanat, vagy egy szemfüles tolvaj elegendő ahhoz, hogy elvesszen az egész nyaralásra szánt pénzünk. De már magával a valuta váltással is veszíthetünk, hiszen például ha marad a beváltott készpénzből és úgy döntünk, visszaváltjuk, már komoly árfolyam-veszteséget szenvedünk el.

Fő a biztonság

Lényegesen biztonságosabb megoldást jelent, ha bankkártyát használunk a külföldi utazásaink során is, és jó hír, hogy a magyarok által leginkább kedvelt európai célpontokon már

nagyon sok szállodában, étteremben, üzletben és egyéb szolgáltatónál használhatjuk a fizetési kártyákat.

Gyorsan hódítanak itthon és Európában is az érintéses bankkártyák, amelyek a hagyományos társaikhoz képest is komoly előnyökkel rendelkeznek biztonsági szempontból is.

Még a kezünkből sem kell kiadni a plasztikot fizetéskor Forrás: Dreamstime

Ezek közül a legfontosabb, hogy fizetéskor nem kell kiadnunk a kezünkből, így nem fenyeget az a veszély, hogy lemásolják a rajta található adatokat. Emellett a nagyobb összegű fizetéseknél – ez Magyarországon 5000 forint, Horvátországban például valamivel kevesebb, mint 100 kuna, míg Spanyolországban 20 euró – már a bankkártyához adott egyedi (PIN) kódos azonosításra is szükség van, ami tovább növeli a biztonságot.

Védelem a visszaélések ellen

Érdemes tudni, hogy az érintéses kártyák által használ NFC (near field communication) technológia csak nagyon kis hatótávolságú, 4-6 centiméterről képes az adattovábbításra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki a vezetéknélküli kommunikációt szeretné feltörni, annak nem csak a megfelelő technikai eszközökre van szüksége, de igen közel is kell kerülnie a kártyához és tulajdonosához.

További nagy előnye a bankkártya használatának, hogy ha elveszítjük, vagy ellopják, akkor

egyetlen telefonhívással le lehet tiltani.

Ehhez persze nem árt, ha feljegyezzük magunknak a banki ügyfélszolgálat telefonszámát, amely éjjel-nappal hívható. Ha mégis aggódunk a kártya lemásolása miatt, akkor lehetőség van arra is, hogy SMS szolgáltatást igényeljünk, vagy az internetbankon keresztül ellenőrizzük a tranzakciókat, így gyorsan kiderül, ha esetleg illetéktelenek visszaéltek az adatainkkal.