A balatoni vendéglőknek gyorséttermekké kell alakulniuk

Balatonfüred, Füredi Borhetek, Tagore sétány
Vágólapra másolva!
A dél-balatoni kereskedelmi és vendéglátó vállalkozásoknak a szeszélyes időjárás és a krónikus munkaerőhiány okozta a legfőbb gondot az idei nyári szezonban, forgalmuk a parti sávban átlagosan 15–30 százalékkal, a parttól távolabb 5 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. 
Vágólapra másolva!

Tóth László, a szakmában eddig 44 évet eltöltő siófoki éttermes azt mondta, hogy átalakulóban vannak a fogyasztói szokások. Tapasztalatai szerint a fiataloknak már nincs igényük beülni egy étterembe, sokan, főként a magyarok, félkész, konyhakész termékeket vásárolva a nyaralójukban grilleznek.

Nincs már igény a magyaros ízekre Heim Alexandra/welovebalaton.hu

Meg kellett változtatni az étterem kínálatát is, mert

a házias ételekre, magyar ízekre alig van már igény.

Makkos Péter fonyódi étteremtulajdonos egyenesen úgy látja, a hagyományos éttermeknek

Tombol a munkaerőhiány

A vállalkozók szerint az állandósult munkaerőhiány miatt

kiszolgáltatottakká váltak a munkavállalóknak a vállalkozások.

Az alkalmazottak szakképzettségével, gyakorlatiasságával és teherbírásával is folyamatosan gondok vannak. Jellemzően a hatvan-hetven évesek és a tapasztalatlan fiatalok dolgoznak, a középkorú generáció Nyugatra vándorolt – mondta Szili József, aki Zamárdiban üzemeltet éttermet. Ez azért is probléma a vállalkozók szerint, mert eltűnt az a réteg, amelyiknek tovább lehet adni a vállalkozásokat.

Üres padok a balatonfüredi borheteken Forrás: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Több vállalkozó jelezte, hogy nehéz pótolni a kivándorlókat romániai vagy ukrajnai alkalmazottakkal, részben azért, mert a piacképes szaktudással rendelkezők szintén továbbmennek Nyugatra, részben azért, mert túl lassú és bürokratikus az engedélyek beszerzése.

Egyes vendéglátóhelyeken a szakemberhiányt a

választék kurtításával orvosolták,

illetve a hiányzó személyzet miatt később vagy egyáltalán nem nyitottak ki.

Sokan bezártak

Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy megyei szervezetének társelnöke azt mondta, a 15 dél-balatoni településen tavaly év végén 1645 kiskereskedelmi üzlet és 1454 vendéglátóhely működött. Az utóbbi években a számuk csökkent: az üzleteké 9 százalékkal, a vendéglátóhelyeké 2,5-3,5 százalékkal.

A szakképzett munkaerő elvándorlása össztársadalmi probléma, amelynek megoldásához szükség van állami szerepvállalásra, mondta Kertész Rezső.

Beszélt arról is, hogy a vendéglátósok

A vendéglátósok a vállalkozók talpon maradása és versenyképességének megőrzése érdekében évek óta szorgalmazzák a vállalkozói járulékterhek csökkentését is – mikrovállalkozások esetében legalább 8-10 százalékos mértékben –, különösen a munkabérre rakodó terheknél.

Nem nőtt a turisták száma

Az idei szezonban a szálláshelyeken tapasztalt turistaszám-növekedés alig érződött a mikro-, illetve családi vállalkozásként működő vendéglátóhelyeken és a kereskedőknél. Ezt azzal magyarázták, hogy alapvetően a gyengébb fizetőképességű belföldi vendégforgalom nőtt.

Balatonfüredi kézműves fagylalt 810 forintért Forrás: Lantos Gábor

A vasárnapi nyitva tartás tilalmának visszavonása több helyen okozott némi forgalomcsökkenést. A hatósági ellenőrzésekről kedvezőek a dél-balatoni kereskedők és vendéglátósok tapasztalatai, mivel a korábbiaknál több rugalmasságot és segítőkészséget tapasztaltak.