Csökkent a franciaországi focihősök összértéke

Magyar Válogatott EB Foci Lyon A Magyar Válogatott 3-3-as döntetlent ért el Portugália ellen a 2016-os Európa Bajnokság csoportkörének utolsó mérkőzésén Lyonban
A Magyar Válogatott 3-3-as döntetlent ért el Portugália ellen a 2016-os Európa Bajnokság csoportkörének utolsó mérkőzésén Lyonban
Vágólapra másolva!
Hiába szerepelt jól a franciaországi Európa-bajnokságon a magyar válogatott, a játékosok nem lettek kelendőbbek, sőt, a válogatott piaci értéke is csökkent a torna után. A nemzeti csapat legnagyobb sztárja 2 millió euróval ér kevesebbet, mint néhány hónappal ezelőtt. A keret közel harmada azonban így is új csapatban kezdi a 2016–17-es bajnoki idényt, és néhány nap még hátravan az átigazolási időszakból. 
Vágólapra másolva!

Túlzás lenne azt állítani, hogy a sikeres Európa-bajnokságot követően sorban állnak a Franciaországot megjárt válogatott játékosokért a nagy bajnokságok csapatai. Pedig a válogatott mindent megtett, és mégiscsak csoportelsőként ment tovább a kvartettjéből a nyolcaddöntőbe, úgy, hogy a végső győztes Portugáliát is megszorongatta Bernd Storck csapata. Maga a szövetségi kapitány is úgy nyilatkozott, hogy az Eb nem hozta meg a várt áttörést.

„Csalódott vagyok, hogy így alakult. A válogatottban szóhoz jutó játékosok rászolgáltak az esélyre és a bizalomra.

– mondta a Nemzeti Sportnak adott interjújában Bernd Storck.

A szövetségi kapitány sem érti Fotó: Polyák Attila - Origo

Több játékos is panaszkodott, hogy „nem csörög a telefon”, azonban a keret közel harmada így is új csapatnál kezdi az új szezont. Az igazi áttörés azonban elmaradt, pedig sokan fogadkoztak, hogy egy sikeres Eb után Magyarország visszakerülhet a futball térképére: válogatott szinten ez (talán) sikerült – erre igazán az ősszel kezdődő vb-selejtezők eredményei adhatnak majd választ –, ugyanakkor a magyar klubcsapatok ismét csúnyán leszerepeltek az európai kupákban.

Csökkent a válogatott értéke

Az Európa-bajnokság előtt a Transfermarkt 27,3 millió euróra taksálta a magyar válogatott keretének összértékét, de ez néhány nappal az átigazolási időszak vége előtt több mint egymillió euróval visszaesett 26,05 millió euróra. Tehát

összességében a sikeres Eb-szereplés ellenére csökkent a kontinenstornát megjárt játékosok összértéke.

Azonban ez az összesítés Dzsudzsák Balázs miatt mutat torz képet: a válogatott csapatkapitányának értékét az Eb előtt 6,25 millió euróra becsülték, azonban török klubja, a Bursaspor nem tartott rá igényt, így a nyáron az Egyesült Arab Emírségekbe, az Al-Vahda csapatához igazolt, amely 3 millió eurót fizetett érte.

Hiába csökkent Dzsudzsák ára, így is ő legértékesebb játékos Fotó: Polyák Attila - Origo

A Transfermarkt ennek megfelelően meg is vágta a szélső becsült értékét, ami jelenleg 4,25 millió eurón áll, azaz szerintük Dzsudzsák most 2 millió euróval kevesebbet ér, mint az Eb előtt.

A csapatkapitány a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy az Al-Vahda már az Eb előtt bejelentkezett érte, kapott egy „mesés” ajánlatot, amit akkor még visszautasított, mert abban bízott, hogy egy sikeres Eb-szereplést követően valamelyik nívós bajnokságba igazolhat, a célja a Bundesliga volt.

Dzsudzsák csalódott

„Úgy vélem, Franciaországban nem vallottam szégyent, biztos voltam benne, hogy megnő az érdeklődés irántam, csakhogy két hétig hiába vártam arra, hogy megcsörrenjen a telefonom” – mondta Dzsudzsák Balázs.

– nyilatkozta a sportlapnak az Eb-n két gólt is szerző csapatkapitány.

A sikeres Eb ellenére a Transfermarkt adatai szerint Dzsudzsák mellett Szalai Ádám, Priskin Tamás, Lovrencsics Gergő, Stieber Zoltán piaci értéke is csökkent az Eb után, ugyanakkor Gulácsi Péter, Bese Barnabás, Guzmics Richárd, Korhut Mihály, Lang Ádám, Elek Ákos, Kleinheisler László, Nagy Ádám és Pintér Ádám ára nőtt augusztus végére.

Nem kapkodnak a magyar játékosokért Fotó: Polyák Attila - Origo

A válogatottból egyetlen támadó sem tudta növelni piaci értékét az Eb-n, hiába szereztünk több gólt (6) Franciaországban, mint például a spanyolok (5) vagy az angolok (4).

Az egyetlen játékos, aki komolyabb csapathoz tudott szerződni, az Nagy Ádám. A középpályástól már az Eb előtt is azt várták, hogy nemzetközi szinten is berobban majd, hiszen az előző idény végén őt választották az év NB I-es felfedezettjének.

Nagy Ádámnak összejött Forrás: Bologna FC1909/Facebook

Nagy Ádámért a Bologna a korábban a sajtóban keringő 3,5–5 millió euró helyett „csak” 1,5 millió eurót fizetett a Ferencvárosnak.

Elmaradt az áttörés

A Franciaországot megjárt magyar válogatott játékosok közül többen új csapatban kezdték meg a felkészülést a következő idényre:

  • a fentebb már említett Nagy Ádám a Ferencvárostól szerződött Bolognába 1,5 millió euróért,
  • Lovrencsics, miután Lengyelországban lejárt a szerződése, ingyen tért haza az NB I bajnoki címvédőjéhez, a Ferencvároshoz,
  • Kleinheislert kölcsönadta a Werder a szintén első osztályú Darmstadtnak,
  • Stieberért a német másodosztályban szereplő Kaiserslautern 200-300 ezer eurót fizetett a Hamburgnak,
  • Bese Barnabás a francia másodosztályban, a Le Havre csapatában folytatja – hogy a francia klub mennyit fizetett az MTK-nak a védőért, nem közölték,
  • Szalai kölcsönszerződése lejárt a Hannovernél, így visszatért a Hoffenheimhez.

Nikolics Nemanja lengyel csapata, a Legia Warszawa kiharcolta a főtáblára jutást a Bajnokok Ligájában, ugyanakkor egyelőre még kérdéses, hogy részese lesz-e a varsóiak BL-kalandjának, mert a válogatott csatár továbbra is kapósnak számít az átigazolási piacon – sajtóértesülések szerint az olasz Napoli is figyeli.

Nikolics jövője még nem dőlt el Forrás: AFP

Az Eb-n Fiola Attila is nagyszerűen játszott, azonban a védő egyelőre maradt Felcsúton, és továbbra is az NB I-ből kiesett Puskás Akadémia alkalmazottja.

A legtöbb bajnokságban augusztus 31-ig tart az átigazolási időszak, így néhány napjuk még maradt a bizakodó játékosoknak.