Ha olcsóbb lesz a benzin, több lesz az adó

mol benzinkút töltőállomás
Budapest, 2012. január 19. Az Istenhegyi úti Mol-kútnál az épület és a külső kiszolgáló területek megvilágítására Power LED lámpákat építettek be, amelyek energiafelhasználásukat és élettartamukat tekintve a leggazdaságosabbak. Budapesten, az Istenhegyi úton nyílt meg a Mol környezetbarát új töltőállomása. A zöldtechnológiáknak köszönhetően jelentős mértékben csökken az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás, emellett a legmodernebb környezet várja az autósokat. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A kőolaj világpiaci árához igazítják az üzemanyagok adóját szeptembertől.
Vágólapra másolva!

Ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum adója literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. Ha azonban 50 dollár fölé megy a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. A változások negyedévente lépnek hatályba, a negyedév utolsó napjának világpiaci ára alapján.

Az adóváltozásból befolyó többletet útfelújításra fordítják Forrás: MTI/Soós Lajos

Ha a kőolaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár fölé kerül, akkor az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként

120 forint lesz, ha azonban legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint,

míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, az alacsonyabbnál 120,35 forint, az ólmozott benzin és a petróleum esetében pedig 124,20, illetve 129,20 forint.

A többletet útfelújításra használják

A kereskedelmi gázolaj és a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés mértéke a gázolaj adójának emelésével azonos mértékben nő. A többletbevételt a tervek szerint a hazai közutak – elsősorban az alsóbbrendű utak – felújítására fordítanák.