Már igényelhető a diákhitel az új tanévre

Lecsaphat a NAV a diákhitelesekre news
Vágólapra másolva!
Már igényelhető mindkét diákhitel-konstrukció a 2016/17-es tanévre - közölte a Diákhitel Központ.
Vágólapra másolva!

Mint írták, képzési formától függetlenül, 3,75 százalékos kamattal juthatnak a 40 év alatti hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel 1-hez, a 2 százalékos kamatú Diákhitel2-t önköltséges képzésben résztvevők kérhetik, képzési díjuk kiegyenlítésére.

A felvehető hitelösszegek változatlanok: a szabad felhasználású diákhitel esetében képzési formától függetlenül, havonta

15, 21, 25, 30, 40, maximum 50 ezer forint igényelhető,

a kötött felhasználású Diákhitel 2 felvehető maximuma az igénylő képzési költségének összege.

Forrás: Thinkstock

A Diákhitel 1 bármire szabadon felhasználható: legyen szó albérletről, laptopról, nyelvvizsgáról vagy akár a mindennapi megélhetésről. A Diákhitel 2 kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére használható fel - írták.

Azok a diákok, akik az első hiteligénylési határidőig, szeptember 15-ig leadják hitelkérelmüket,

október 15-én juthatnak hozzá az igényelt összeghez,

amely a Diákhitel 1 esetében az igénylők bankszámlájára, a Diákhitel 2 esetében közvetlenül a felsőoktatási intézményhez érkezik meg.

Az igénylést az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről célszerű elindítani, így az adatlap helyben, a felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályán kinyomtatható és le is adható.

A nyomtatvány kitöltésére a diákhitel internetes hitelügyintézési felületén, a Diákhitel Direkten is lehetőség van. Az ily módon kitöltött adatlap a Diákhitel Központtal együttműködő pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahelyeken valamint a Diákhitel Központ Személyes Ügyfélszolgálatán adható le.

Jöhet a Diákhitel 3 is

A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója nem tartja kizártnak, hogy bevezetik a Diákhitel 3-at. Bugár Csaba azt mondta, várhatóan OKJ-s képzésekre is fel lehet majd venni a diákhitelt, valamint az élethosszig tanulás jegyében akár a 40 életév felett is igénybe lehet majd venni a kölcsönt.