Soros régi barátja Észak-Korea valutájáról áradozik

Jim Rogers, milliárdos, befektető
Jim Rogers, milliárdos befektető
Vágólapra másolva!
Jim Rogers befektetési guru szerint Észak-Korea épp kinyílik, mint Kína a 80-as évek elején. Rogers azt mondta, aki most észak-koreai valutát vesz, idővel nagyon meg fog gazdagodni. Phenjan valóban sikeresen igyekszik külföldi tőkét az országba csábítani, de a rakétatesztek, a brutális kivégzések, a phenjani nyilatkozatok és a külpolitikai feszültségek megnehezítik a befektetők dolgát.
Vágólapra másolva!

„Ha mind észak-koreai valutát vennénk, akkor egy nap mind meggazdagodnánk” – mondta Jim Rogers a Real Vision TV online pénzügyi televíziónak. Jim Rogers amerikai üzletember, befektető, pénzügyi szakember. 1970-től az Arnhold and S. Bleichroder befektetési banknál dolgozott Soros Györggyel együtt, 1973-ban együtt hagyták ott a bankot, és megalapították a Quantum befektetési alapot. Ez volt az az alap, amelyik 1992-ben megsortolta az angol fontot, bár addigra Rogers már visszavonult.

Mint Kína a 80-as évek elején

Rogers szerint Észak-Korea gazdasága épp kinyílik, ezért nagyon jó befektetés. Úgy látja, az ország nagyjából ott tart, ahol Kína tartott a 80-as évek elején. És Kína szintén nagyon jó befektetés volt akkoriban, de a nyugatiak erről vagy nem tudtak, vagy nem vettek róla tudomást.

Az apja felkötné Kim Dzsongunt

Az észak-koreai helyzetet a következőképpen jellemezte: „Már 15 szabadkereskedelmi övezet van ott. Kerékpártúrákon vehet részt Észak-Koreában, aki akar. Biztos vagyok benne, hogy ha Kim Dzsongun apja még élne, akkor felakasztaná őt.

Úgy értem, aki most elmegy Észak-Koreába, az lenyűgöző éttermeket talál, fehér abrosszal, gyertyatartóval. Pedig Észak-Koreáról beszélünk, emberek.”

Rogers szerint

a kínai és orosz befektetők tolonganak Észak-Koreáért,

idővel nagyon meg fognak gazdagodni, mert bankokat „és minden mást” nyitnak az országban. Azt mondta, ő maga csak azért nem szállt be egy észak-koreai bankkal rendelkező kínai csoportba, mert jogi akadálya volt.

Jim Rogers szerint aki most észak-koreai valutát vesz, idővel nagyon meg fog gazdagodni Forrás: Bloomberg

Jobb lesz, mert borzasztó

Nem ez az első eset, hogy Rogers Észak-Koreáról áradozik. A Business Insideren 2015-ben jelent meg egy cikke, amiben 2007-es észak-koreai látogatásáról számol be. Ebben leírja, hogy Észak-Korea borzasztó hely, például

őt külföldi látogatóként a fodrásztól is kitessékelték a kormány által kirendelt idegenvezető felügyelők.

Ugyanakkor épp ebből következtet arra, hogy a dolgoknak változniuk kell.

Rogers szerint elképzelhetetlen, hogy miután Kim Dzsongun hazatért svájci iskolájából, nyugaton iskolázott szemmel végignézett az országon, és úgy érezte, hogy minden jó úgy, ahogy van.

Phenjannak kell a külföldiek pénze

Rogers Real Vision TV-ben mondott megállapításai a Business Insider szerint nagyrészt helytállóak,

valóban sok külföldi befektető viszi a pénzét Észak-Koreába.

Az is igaz, hogy Phenjan igyekszik tőkét csábítani az országba, ehhez még reklámvideót is készítettek.

A rakétatesztek nem vonzzák a befektetőket

Ugyanakkor Phenjan rakétakísérletekkel borzolja szomszédai és a világ nagyhatalmainak idegeit, mi több, Kim Dzsongun nemrég partit szervezett egy sikeres rakétakísérlet örömére.

Arról nem beszélve, hogy Kim Dzsongun már azzal büszkélkedik, hogy Észak-Korea katonai nagyhatalom, a külügyminisztérium pedig „végezetes csapást” helyezett kilátásba az Egyesült Államoknak, ha továbbra is megsérti Phenjan méltóságát.

A rakétatesztek, nyilatkozatok és a külpolitikai feszültségek megnehezítik a külföldi befektetők életét.

Az egyetlen külföldi kézben lévő észak-koreai ügyvédi iroda például már bejelentette, hogy egyelőre felfüggeszti tevékenységét.

A nyilvános kivégzések sem ritkák

Ráadásul Észak-Koreán belül sem valami barátságos a légkör. Jim Rogers szerint ugyan apja és nagyapja kivégeznék Kim Dzsongunt, ha még élnének. Pedig nem tűnik úgy, hogy Kim Dzsong Un bármennyire is demokratizálni akarná az országot. Gyakran rendel el nyyilvános kivégzéseket. Például a védelmi miniszterét, hat hivatalnokét, és szinte biztos, hogy Ri Jongdzsil vezérkari főnök sem él már; annyi biztos, hogy 2016 eleje óta senki sem látta.