Napi 350 ezer forintért adhattak tanácsot az FKF-nek

Vágólapra másolva!
Sikos Zsolt, a Fővárosi Közterület-fenntartó korábbi informatikai tanácsadójának SAS Group nevű cége többszörösen is törvényszegő módon jutott sokmilliós megbízáshoz, amelynek keretében összesen nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő – írja a Mandiner. 
Vágólapra másolva!

A cikk szerint a 17,5 milliós keretösszegű kiírásban még azt sem szabták meg előre, hogy a megállapított keretösszeg erejéig legalább hány órában kell tanácsot adni, a közbeszerzés iratainak hivatalos közzétételét pedig elmulasztották.

Belső iratkora hivatkozva a Mandiner azt írta, hogy Sikos még a közbeszerzési pályázat előtt személyesen egyeztethetett a pályázati feltételekről az igazgatóval. Még a kiírás előtt megtudta, hogyan, milyen tartalommal pályázzon – még a pályázati kiírás és a végső szerződés tervezetét is előre megkapta, hogy egész biztosan ő lehessen a befutó.

A tenderkiíráshoz tartozó teljesítési igazolás/jegyzőkönyv szerint a későbbi pályázó jóváhagyta a saját maga, illetve cége számára előnyösen kiírandó közbeszerzési pályázatot.

Sikos Zsolt több pályázaton is nyert, 2015 októberében egy 7 950 000 forint + áfa értékű szerződést írt alá informatikai tanácsadás területén, amely már novemberben teljesült, azaz mindössze egy hónap múltán már csörrent is a pénztárgép. Aztán 2016 márciusában egy alig hét nap alatt lezajló „szoftver fejlesztésére és leszállítására” 4 200 000 forint + áfa összeget is számlázhatott a cég – írja a Mandiner.

Az FKF az MTI-nek küldött közleményben reagált. Ebben annyit írnak, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően működnek és kötik a szerződéseiket és hogy "természetesen meg fogjuk tenni a megfelelő lépéseket" a Mandiner cikke miatt.