A német gazdasági miniszter szerint megbukott az EU-USA megállapodás

német koalíciós válság, Sebastian Edathy, gyerekpornó
German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier (L-R), Economics Minister Sigmar Gabriel and Chancellor Angela Merkel during a session of the German Parliament in Berlin, Germany, 29 January 2014. She was seated due to a skiing accident. Photo: MAURIZIO GAMBARINI
Vágólapra másolva!
Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter és alkancellár szerint az USA-val folytatott szabadkereskedelmi tárgyalások gyakorlatilag kudarcba fulladtak, csak éppen ezt senki nem ismeri be. Szavaira Washingtonból nem érkezett kommentár, az Európai Bizottság szerint a tárgyalások sorsa még nem dőlt el, Angela Merkel német kacellár nevében a kormányszóvivő azt mondta, még van esély a megállapodás megkötésére.
Vágólapra másolva!

„Véleményem szerint

– mondta Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter és alkancellár egy berlini lakossági fórumon az EU és az USA közt kidolgozás alatt álló transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról (a TTIP-ről).

Semmiben sincs megegyezés

Az alkancellár szerint az EU és az USA a 27 tárgyalt témakör egyikében sem tudott megegyezésre jutni, pedig a tárgyalások már túl vannak 14 fordulón.

Gabriel azt mondta, az uniónak nem is szabad belemennie az Amerika által diktált feltételekbe. Azt is állította, hogy

Washington „dühös” az EU Kanadával kötött kereskedelmi egyezménye (CETA) miatt,

mert az olyan részleteket tartalmaz, amiket nem akar a TTIP-ben látni.

Sigmar Gabriel szerint a tárgyalások gyakorlatilag kudarcba fulladtak, csak senki sem ismeri be Forrás: AFP/Maurizio Gambarini

Nincs kommentár

Washingtonból nem kommentálták a német alkancellár állításait. Az unió részéről a tárgyalásokért az Európai Bizottság felel, a szervezet szóvivője,

Christian Wigand csak annyit reagált Gabriel szavaira, hogy nem kíván reagálni.

Az EB szerint a labda még játékban van

Ignacio García Bercero uniós főtárgyaló, az Európai Bizottság kereskedelmi igazgatóságának vezetője később az AP amerikai hírügynökség kérdésére cáfolta, hogy valóban zsákutcába jutottak volna a tárgyalások.

"Nem, nem, emlékezzünk csak Mark Twain szavaira" - mondta, utalva az írónak tulajdonított "a halálomról szóló híresztelések erősen túlzóak" kijelentésre.

Sajtótájékoztatóján a bizottság vezető szóvivője is reagált Gabriel szavaira és kijelentette, hogy "a labda még játékban van" a TTIP ügyében. Margarítisz Szkínász újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi tárgyalások hosszú időt vesznek igénybe, azonban sikerül haladást elérniük a folyamatban lévő megbeszéléseken.

Mint mondta, Brüsszel kész még az év vége előtt megegyezésre jutni, de nem minden áron,

"az európai biztonsági, egészségügyi, társadalmi és adatvédelmi szabályok vagy a kulturális sokszínűség ugyanis nem áldozható fel a szabadkereskedelem oltárán".

Merkel szerint még lehetséges

Angela Merkel német kancellár továbbra is lehetségesnek tartja az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötését, szemben a német gazdasági miniszterrel, aki szerint a három éve elindult tárgyalások zsákutcába jutottak, mondta Steffen Seibert német kormányszóvivő hétfői hétindító sajtóértekezletén. Seibert szerint egy dolog megvonni az ideiglenes mérleget, de a 2013 júliusában indult egyeztetések még nem értek véget. Bár "kétségtelenül vannak nézeteltérések" a két fél között olyan ügyekben mint például a környezetvédelem vagy a fogyasztói jogok, a helyes döntés a szabadkereskedelmi tárgyalások folytatása - jegyezte meg.

"Jelentős kérdésekben nagyon eltérnek" az álláspontok, és végső soron azt kell értékelni, hogy az előnyök felülmúlják-e a hátrányokat

- mondta Seibert, hangsúlyozva, hogy a megállapodás aláírásával nem engednek az európai és német sztenderdekből.

Számít, hogy mit mond

A német gazdasági minisztérium (és így Sigmar Gabriel) egyébként nem vesz részt közvetlenül a TTIP-tárgyalásokban, mert azokat uniós szinten folytatják. Ugyanakkor Sigmar Gabriel Európa legnagyobb gazdaságának minisztere, így lesújtó véleménye a TTIP-ről megnehezítheti a Brüsszel és Washington közti további egyezkedést, írja az AP hírügynökség.

Merkel kiállt a TTIP mellett

Korábban Brüsszel és Washington is azt jelezték, hogy 2016 végére szeretnék nyélbe ütni a megállapodást, de ha akár csak részben igaz, amit Gabriel állított, erre aligha fog sor kerülni.

Az uniós tagállamok egy része fenntartásait fejezte ki a TTIP-vel szemben.

Angela Merkel német kancellár júliusban még azt mondta róla, hogy „egyértelműen Európa érdekét szolgálja”, bár Németországban is sokan ellenzik.