Alig van már kiadó lakás a fővárosban

kiadó lakás, albérlet, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az már nem hír, hogy óriási a kereslet a bérlakások iránt, ami érdekesebb, hogy sokan a belvárosban egyáltalán nem találnak lakást, de a külső kerületekben is jóval drágábban, mint két-három éve. Az albérletpiacon alig van már kiadó ingatlan.
Vágólapra másolva!

Nem mondható, hogy enyhült volna a helyzet a budapesti bérlakás-piacon a tavaly óta. A rövid távú kiadásban érdekelt tulajdonosok miatt a lakások több mint fele kiesett a belső kerületekben, a külső kerületekben pedig kúsznak fel az árak. Az egyetemisták igényei pedig szokás szerint még inkább felfelé hajtják azokat.

Az airbnb-zők tarolnak

A budapesti belvárosban rendkívül kevés az üresen álló bérlakás. Rengetegen keresnek kiadó ingatlanokat, és egyszerűen nem találnak - közölte Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák belvárosi irodájának szakmai vezetője. Ennek fő oka az, hogy azon tulajdonosok jelentős része, akik korábban hosszú távra adták ki lakásukat, most már inkább

rövid távú lakáskiadásban hasznosítják ingatlanukat.

Az albérletárak irreálisan magasra emelkedtek. A belvárosban egészen apró garzonokat sem lehet találni 100 ezer forint plusz rezsi bérleti díj alatt.

A külvárosban is masszív a kereslet

Folyamatosan nagyon erős volt a kereslet az elmúlt két-három évben a IV. és a XV. kerületben - állítja Balla Frigyes, a Balla Ingatlanirodák kerületi irodájának szakmai vezetője.

Sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezért

az ingatlanosok nem is tudják kiszolgálni az ügyfeleket.

Az irodába naponta legalább ketten-hárman bejönnek, akik albérletet keresnek,

- mondta az ingatlanközvetítő.

Az egyetemisták nyár végi rohama miatt most annyi változott a bérlakáspiacon, hogy a tulajdonosok között többen vannak olyanok, akik még többet kérhetnek kiadó lakásaikért, mint két hónappal ezelőtt. Mert az egy nagy kényszer, hogy kezdődik az iskola, és valahol lakni kell.

A másfél, kétszobás a sláger

Ami a méreteket illeti, a bérlők leginkább a 1,5-2 szobás lakásokat keresik, és ezek között is a leginkább a különnyíló szobájú elrendezést. De a kis, akár 27 négyzetméteres garzonok is népszerűek.

Fotó: Vorigin Dóra

A nagyobb, több mint 70 négyzetméteres lakásokra, panellakásokra vagy éppen családi házakra kisebb a kereslet

Míg a belvárosban

100 ezer forint alatt semmilyen ingatlant nem lehet bérelni,

addig a IV. kerületben a legfelkapottabbként említett 1,5-2 szobás lakásokat jelenleg 70-90 ezer lehet havonta bérelni.

Összességében tehát elmondható, hogy most szinte minden kiadó ingatlan bérlőre talál. Sokan vannak, akik a legolcsóbb ingatlanokat keresik, hiszen nem engedhetnek meg maguknak magas bérleti díjat, így ők megelégszenek a rosszabb állapotú lakásokkal is.