Clinton nem fogadta meg a Nobel-díjas közgazdász tanácsát

Stiglitz, Joseph E. előad előadás Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS közgazdász laza arckép, portré SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Budapest, 2014. november 10.
A 2001-ben gazdasági Nobel-díjjal kitüntetett Joseph E. Stiglitz amerikai közgazdász, a C
Budapest, 2014. november 10. A 2001-ben gazdasági Nobel-díjjal kitüntetett Joseph E. Stiglitz amerikai közgazdász, a Columbia Egyetem professzora a fővárosi Duna Palotában tartott előadásán 2014. november 10-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, Hillary Clinton tanácsadója azt javasolta az elnökjelöltnek, hogy megválasztása esetén vessen ki különadót a fosszilis energiahordozókra. Szerinte ez a legjobb megoldás a globális felmelegedésre, és felpörgetné az USA gazdaságát. Javaslata nem került bele Clinton programjába, de Stiglitz megérti, szerinte a legfontosabb Trump legyőzése, és egy kampányban nem lehet bármit eladni.
Vágólapra másolva!

A fosszilis energiahordozók (kőolaj, benzin, gázolaj, földgáz, szén) különadóztatása a globálisa felmelegedés elleni küzdelem legjobb módja, véli Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász.

Felpörgetné a gazdaságot

Ráadásul egy ilyen különadó segítene felpörgetni az Egyesült Államok gazdaságát, mert sok céget arra kényszerítene, hogy új alapokra helyezzék a gyáraikat, új beszállítói hálózatokra lenne szükség, mindezáltal új munkahelyek jönnének létre, és gyorsulna a gazdasági növekedés.

Clinton tanácsadója

Joseph Stiglitz Hillary Clinton demokrata elnökjelölt tanácsadója,

javaslatát megosztotta Clinton csapatával, de az végül nem került bele az elnökjelölt programjába,

írja a CNN. Programja szerint Hillary Clinton nem menne olyan messzire, mint amit Stiglitz ajánl, de nagy befektetéseket ígér a megújuló energiaforrásokba, valamint a károsanyag-kibocsátási és energiahatékonysági szabványok szigorítását.

A cél szentesíti az eszközt

A közgazdász nem sértődött meg azért, mert javaslata nem került bele Clinton programjába.

– mondta.

Donald Trump egyébként azt állította, nem hisz a globális felmelegedésben, a demokraták tervei a klímaváltozás elleni küzdelemre pedig csak „az adóztatás nagyon, nagyon drága módjai”.

Joseph Stiglitz nem sértődött meg, hogy javaslata nem került bele Clinton programjába, mert a legfontosabb Trump legyőzése Forrás: MTI/Kovács Attila

A szegényeket különösen sújtaná

A fosszilis energiahordozókra kivetett bármilyen különadó azonnal

a kőolaj és származékai, a földgáz és a szén árának emelkedéséhez vezetne.

Ezáltal megjelenne mindennek az árában, amihez jelenleg bármilyen fosszilis energiahordozót használnak fel, például a szállítmányozáséban, a közlekedésében, az elektromos áraméban.

Egy ilyen különadóval szemben a legkomolyabb ellenérv, hogy nagy terhet jelentene az alsó- és középosztálynak. Stiglitz azt javasolja, hogy a kisebb keresetű rétegek kaphatnának valamilyen támogatást vagy kölcsönt a fosszilisadóból származó bevételekből.