600 új munkahely lesz a gödi Samsungban

fiber optics optikai kábel
Fibre optics and circuit board.
Vágólapra másolva!
Az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung Gödön, a százmilliárd forintos beruházás keretében 600 új munkahely jön létre – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A miniszter elmondta: komoly regionális verseny végén nyerték el a beruházást, amelyért nagy infrastrukturális fejlesztéseket vállaltak a térségben, valamint Göd csökkenti a koreai cég vállalati terheit. Hozzátette: erre azért volt szükség, mert az uniós szabályok miatt a főváros környékén készpénztámogatást nem adhat a kormány egy beruházáshoz.

Világszerte félmillió alkalmazott

Szijjártó Péter azt mondta: a gödi beruházással a világgazdaság megújulásának két folyamata találkozik. Egyrészt a tőke már nemcsak Nyugatról Keletre megy, hanem fordított irányba is, a sikeres távol-keleti vállalatok gyártókapacitásokat hoznak létre Európában. Másrészt az autóipar 21. századi fejlődése a digitalizációról, az elektromos meghajtás elterjedéséről szól – magyarázta.

Mint mondta, most

a világ egyik legjelentősebb vállalata hajt végre beruházást Magyarországon,

a Samsungnak világszerte félmillió alkalmazottja van, és tavaly 300 milliárd dollár volt az árbevétele.

A kép csak illusztráció Forrás: Science Photo Library

A miniszter szerint a beruházással Magyarország még inkább a legfontosabb autógyártók látókörébe kerül.

Megjegyezte: a koreai és magyar befektetési ügynökség, valamint a Samsung közös programot indított a magyar kis- és közepes vállalatok beszállítói kapacitásának növelésére, ebben 11 cég magas besorolást kapott, héttel pedig még folynak a tárgyalások.

Dzsung Szeh Vung, a Samsung SDI elnöke arról beszélt, hogy

2018-ra tervezik elérni a teljes gyártókapacitást,

amikor 50 ezer elektromos vezérlésű gépjárművet szolgálnak majd ki.

Azt is mondta, hogy a Samsung SDI először képcsőgyártóként indult 1970-ben, és az egyik csúcskategóriás cég lett az ágazatban, 2000-ben tevékenységét áthelyezte az akkumulátorgyártásra, majd megszerezte az első helyet a világon. A cég Magyarországon 2001-ben épített először üzemet, amely az európai piacra gyártott képcsöveket, de az iparági kereslet csökkenése a gyár bezárására kényszerítette a vállalatot – mondta.

Szerinte a közeljövőben az elektromos autók eladásának robbanásszerű növekedése várható, ezért a cég nagy erőfeszítéseket tesz az európai gyártás beindítására, meg akarja erősíteni jelenlétét a kontinensen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Soós Lajos

Dzsung Szeh Vung, azt is elmondta: sok országot megvizsgáltak, mielőtt Magyarország mellett döntöttek. Az üzemben – ahol a meglévő épületek mellé újabbakat is építenek – a legfejtettebb gyártási technológia lesz, és nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelemre – mondta.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője felidézte: a technológiai fejlődés miatt zárt be a gödi gyár korábban, de két éve, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Koreában járt, egyeztetett a Samsung vezetőivel, és letették a most bejelentett beruházás alapjait.

Úgy látja, a gyárral Magyarország komoly lépést tesz előre, hiszen egy újabb nagy volumenű beruházás jön létre, amely a jövő, az elektromobilitás felé mutat.

Az államtitkár szerint a beruházás Gödnek is a fejlődést jelenti, bevételt és munkahelyeket teremt. Mindemellett pedig Gödön nagy fejlesztések indulnak meg mintegy kétmilliárd forint értékben – mondta.

Újranyitás Gödön

A 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételű Samsung SDI Magyarország Zrt. 2014-ben zárta be a mintegy 322 ezer négyzetméteres gödi képcsőgyárát, miután a képernyők iránti kereslet erősen visszaesett a plazmatechnológia magas áramigénye miatt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dzsung Szeh Vung, a Samsung SDI elnöke Forrás: MTI/Soós Lajos

A Samsung mostani, gödi beruházásról hozott döntése mögött az áll, hogy valamennyi európai autógyártó nagy lendülettel fejleszti elektromos autóit, így az akkumulátorok jelentősége folyamatosan nő.