Több száz forinttal drágulhat egy tele tank

tankolás benzin üzemanyag olaj autó
Szerdától 2 forinttal emelkedik a benzin ára, a gázolajé nem változik.
Vágólapra másolva!
Az olajár alakulása, illetve az ahhoz kötött hazai jövedéki adó miatt októbertől egy tele tankolás több száz forinttal kerülhet majd többe a benzin és a gázolaj esetében is.
Vágólapra másolva!

Szeptember 22-ig teszi közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kőolaj jövedékiadó-mérték alapjául szolgáló világpiaci árát - jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Ez az átlagérték figyelembe veszi a július 1-jétől szeptember 15-ig tartó időszak valós Brent-olajárait, valamint a jegyzések értékeit is.

A benzin esetében az Európai Unióban

Magyarországnál csak Bulgária alkalmaz alacsonyabb jövedéki adómértéket,

és a gázolajat terhelő magyarországi jövedéki adó is a legalacsonyabbak között van.

A benzin jövedékiadó-mértékei az EU-ban (1000 literenként euróban, 2016 július 1-jén) Forrás: Európai Bizottság

Az NGM közlése szerint a parlament a családok, a háztartások és a vállalkozások érdekét szem előtt tartva döntött úgy, hogy az európai jövedéki adóemelési trendet egyedi módon alkalmazza:

csak akkor emeli a jövedéki adót, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára.

A fuvarozók által felhasznált kereskedelmi gázolaj (7,5 tonna feletti kamionoknál és buszoknál) és a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adómértéke pedig még ennél is kedvezőbb, a lehető legalacsonyabb szinttel, az uniós irányelv által biztosított minimummal egyezik meg.

Egy esetleges októberi jövedékiadó-emelésnek nem lesz piaci áremelő, inflációs hatása,

mivel a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők kereskedelmi-gázolaj adókedvezménye is emelkedik, közölte a tárca.

Negyedévente vizsgálják a világpiaci árakat

Az adómértékek a kőolaj világpiaci ára függvényében negyedévente változhatnak: szeptember 22-ig dől el, hogy változik-e a jövedéki adó mértéke október 1-jétől. A következő felülvizsgálati időpont 2016 decemberére esik, a január 1-től érvényes adómértékeket 2016. december 22-ig teszi közzé honlapján a NAV.

50 dolláros olajár alatt nő az adó

Amennyiben a kőolaj világpiaci ára tartósan a hordónkénti 50 dolláros érték felett marad, a jelenlegi adómértékek nem változnak, azonban, ha a kőolaj világpiaci ára legfeljebb 50 dollár, akkor

  • a benzin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal,
  • a gázolajé pedig 10 forinttal nő.

Jelenleg a benzin esetében literenként 120 forint, míg a gázolajnál 110,35 forint a jövedéki adó.
Az NGM szerint az üzemanyagok magasabb jövedéki adójából befolyó többletet a kormány a közúthálózat fejlesztésére fordítja.

Jellemzően 50 dollár alatt mozgott az olajár

Az alábbi grafikon is jól látható, hogy az Európában irányadó északi-tengeri Brent olajfajta ára többnyire 50 dollár alatt alakult az elmúlt 3 hónapban, így valószínűleg október elejétől nőni fog az üzemanyagok jövedéki adója.

Brent Crude Oil Chart

Amennyiben meglépik az adóemelést, úgy egy 50 literes tankolásnál a benzin esetében 250 forinttal, míg a gázolajnál 500 forinttal kell majd többet fizetni.

A benzin és a gázolaj árának változása Forrás: MTI

A Mol legutóbb hétfőn jelentette be, hogy változtat árain: 2 forinttal emeli a benzin árát, azonban a gázolajén nem változtat. Az emeléssel a benzin átlagára 335-336 forintra nő, a gázolajé pedig 337-338 forint marad.

Hogyan alakulhat az olaj ára?

Szakértők, elemzők szerint az olajár 20 és 70 dollár között alakulhat:

  • augusztus elején Stephen Schork, a Schork Report szerzője szerint arra is van esély, hogy a 20 dolláros szint közelébe esnek az árak;
  • a Portfolio egy másik cikke szerint már olyan várakozások is vannak, amelyek 70 dolláros olajárat sem zárják ki, igaz, ezt inkább csak a jövő év végére valószínűsítik;
  • a Marketwatch pedig arról írt, hogy valószínűleg 2017 nyarán is a 45-50 dolláros sávban lesz az olajár;
  • ugyanis, a Goldman Sachs bank elemzői szerint, ha a világ nagy olajexportőrei esetleg meg is tudnának egyezni a kitermelés befagyasztásáról, az olajár akkor sem emelkedne az 50 dolláros szint fölé.