Az összes Dreamlinerrel baj van egy japán légitársaságnál

star wars repülő
Tokió, 2015. október 20. Az All Nippon Airways (ANA) japán légitársaság által 2015. október 20-án közreadott kép a vállalat egyik Boeing 787 Dreamliner utasszállító gépéről és a Csillagok háborúja című film szereplőinek öltözött utasairól a tokiói Haneda repülőtéren október 17-én. Az ANA az év talán legjobban várt filmje, a Csillagok háborúja: Az ébredő Erő miatt a film legendás asztrorobotjának, R2-D2-nak a festésével látta el az egyik nemzetközi járatán szolgáló Dreamlinert kívül-belül. (MTI/EPA/ANA)
Vágólapra másolva!
787-es flottájának összes hajtóművét – azaz az 50 Boeing mind a 100 motorját – lecseréli a japán ANA. A Dreamlinerek hibája miatt a légitársaság több járatát is kénytelen volt törölni.
Vágólapra másolva!

Hibát talált a japán All Nippon Airlines (ANA) a Boeing 787 Dreamlinerek hajtóművében, ezért már több járatot is törölni kellett. A légitársaság a Reuters szerint közölte, hogy

bizonyos körülmények között a hajtómű belsejében lévő kompresszorlapátok rozsdásodásra hajlamosak,

és több Rolls Royce Trent 1000-es hajtóművel szerelt gépet is javításra kellett küldeni.

Az ANA egyik Dreamlinere tavaly a Csillagok háborúja című film miatt kapott új festést Forrás: MTI/EPA/ALL NIPPON AIRWAYS/-------------------

Az MTI tudósítása szerint emiatt több járatot is törölni kellett. Az ANA a típus járatindító légitársasága volt, amikor a 787-esek először felszálltak 2011-ben. Egyben a japán légicég üzemelteti a legnagyobb Dreamliner flottát, összesen 50 ilyen gépet közlekedtet.

Mindet cserélni kell

Egy hét elteltével kiderült, hogy minden egyes hajtóművet cserélni kell - írta a cég közleményében. Mivel 50 repülőgépről van szó, összesen 100 hajtóműről beszélünk - mondta Ucsida Joicsi, a cég szóvivője, aki szerint

a folyamat akár három évig is eltarthat.

Az ANA a CNN szerint közölte azt is, hogy két olyan esetről tudnak, amikor az utasszállítónak vissza kellett fordulnia arra a reptérre, ahonnan felszállt, de volt egy harmadik gyanús eset is.

Cserélik a hajtóműveket Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Eddig már 18 járatot kellett törölni, de szeptemberben várhatóan még lesznek törlések.

– idézi a CNN a Rolls-Royce közleményét. A cég eddig öt hajtóművet már meg tudott javítani úgy, hogy azokba új turbinákat szereltek.

A Dreamlinerekkel korábban is voltak már problémák, ezekről bővebben itt olvashat.

A híreknek nem sok hatása volt a két cég részvényárfolyamaira: a tokiói tőzsdén az ANA papírjai 0,6 százalékkal emelkedtek, míg Londonban a Rolls-Royce részvényei 0,3 százalékkal csökkentek.