Vágólapra másolva!
Osztott, szorzott a borsodi vállalkozás vezetője, és rájött, hogy így kevesebb az üresjárat. Az alkalmazottak nem dolgoznak kevesebbet, megvan a 40 munkaóra, és minden hétvégéjük hosszú.
Vágólapra másolva!

A szegi székhelyű, egyedi kivitelezésű fakerítéseket és korlátokat kézzel készítő Nyakigláb Kft. ügyvezetője a Boon.hu portálnak elmondta, hogy lassan két éve működik az új rendszer, amivel a cég és az alkalmazottak is elégedettek.

Sok volt az üresjárat

Kusinszki András azért szánta rá magát a változtatásra, mert azt tapasztata, hogy sok az üresjárat. A dolgozóknak rengeteg hivatali elintéznivalójuk van, ezt kénytelen voltak munkaidőben megoldani, ami bonyolultabbá tette a munkaszervezést.

A munkakezdés, az ebédidő, a munka befejezése elvitt a munkaidőből naponta minimum fél órát.

A tíz embert foglalkoztató borsodi cég vezetője úgy számolt, hogy ha négynapos munkahétre állnak át, akkor ez hetente csak négyszer fél órát visz el. Egy napot megspórolnak, ami tíz dolgozó esetén 300 perc, azaz öt óra. Havonta száz óráról van szó, ami azzal telik, hogy

Az ezekkel töltött idő lerövidült, a négynapos munkahéttel a pénteki rezsit is megspórolják, ami szintén jelentős költség.

A tíz embert foglalkoztató vállalkozásnak bejött a négynapos munkahét Forrás: AFP/Lunae Parracho

Hamar megszokták

Felvetette a kollégáinak, hogy mi lenne, ha a heti 40 órát nem ötször nyolc órában, hanem négyszer tízben dolgoznák le. A hét első négy napján egy órával korábban kellene kezdeni, és egy órával később végezni. Kipróbálták, és az alkalmazottak hamar megszerették az új munkarendet. A cégvezető szerint az új rendszer érezhetően erősítette a dolgozók ragaszkodását a céghez, és a családjuk élete is tervezhetőbb lett.

Gyakorlatilag minden hétvégéjük hosszú, így mindenre jut elegendő idő.

Másutt is kipróbálták már

A portál megkeresett egy másik céget is, az éves szinten 25 millió naposcsibét keltető és értékesítő Master Good cégcsoportot, ahol szintén alkalmazták már a négynapos munkahetet. Bárány László vezérigazgató tervei szerint két év múlva ismét bevetik majd a „csodafegyvert”.

Szerinte a négynapos munkarend azoknak a cégeknek ad rugalmasságot, ahol egy műszakban dolgoznak.

Mint mondta, főként ott van ennek jelentősége, ahol a dolgozók zöme vidéki, és a háztájiban ezt a plusz egy napot aprópénzre tudják váltani.