Botrány az FKF-nál, csökkenő munkanélküliség, visszaeső beruházások

A kép illusztráció
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Sokat nőtt az export, rekordot döntöttek a foglalkoztatottsági adatok, soha nem látott alacsony szinten a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor visszaestek a beruházások. Az FKF-botrányban kiderült, hogy napi 350 ezer forintért adhattak tanácsot, ismét nyereségesek a multik, októbertől nőhet az üzemanyagok jövedéki adója, az unió 13 milliárd eurót hajtatna be az Apple-ön. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

5 százalékra csökkent a munkanélküliség

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint pontosan 5 százalék volt a munkanélküliség 2016. május–júliusban.

4 millió 372 ezer embernek volt állása.

Több a munkanélküli férfi, mint a nő. A munkanélküliek fele legalább egy éve keres állást, az átlagos álláskeresési idő több mint másfél év.

Csökken a munkanélküliség Forrás: MTI

Tovább csökkenhet a munkanélküliségi ráta

Rekordot döntött a munkanélküliségi és a foglalkoztatási ráta, és az aktivitási ráta is emelkedett május–júliusban, emelték ki elemzők a KSH adatközlése után.

Visszaestek a beruházások

A beruházások 20,3 százalékkal csökkentek a második negyedévben, így az első negyedévi 12,6 százalékos visszaeséssel együtt az év első felében 17,3 százalékkal kevesebb beruházás valósult meg. Elemzők szerint

a csökkenés mögött az áll, hogy befejeződtek az uniós beruházások.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a kormány a következő időszakban a beruházások erősödésében bízik, ugyanis csak a nagyvállalatok mintegy 1000 milliárd forint értékben jelentettek be fejlesztéseket.

Kilőtt az export: már 5 milliárd euró felett van a külkereskedelmi többlet

Júniusban az export euróban számolt értéke 4,9, az importé 1,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a kereskedelmi mérlegtöbblet 265 millióval, 1,112 milliárd euróra nőtt a KSH második becslése szerint.

A statisztikai hivatal felülvizsgálta a tavalyi adatokat is, amelyek szerint a kivitel 79 millió euróval, míg a behozatal 556 millió euróval volt kevesebb az eddig ismertnél.

A hitelminősítők is elismerik az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját

A magyar kormány sikeres gazdaságpolitikájáról írt a német Frankfurter Allgemeine Zeitung. A kelet-közép-európai országok, Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia nemcsak a menekültkérdésben előzik meg Európát és Németországot, hanem

a gazdaság területén is az EU éllovasai,

írta Christian Geinitz, a lap bécsi tudósítója.

Gyorsulhat a magyar gazdaság

A magyar gazdaság idei növekedése a tavalyihoz és a régió más országaihoz képest lassabb, a második fél évben némi gyorsulás valószínű, közölte a GKI Gazdaságkutató. Az elemzés szerint

a belső és külső egyensúly számszerűen nagyon kedvező,

az infláció szinte megszűnt. A magyar gazdaság 2016 első fél évében 1,7 százalékkal növekedett a 2015. első fél évi 3,1 százalékkal szemben.

Nagyot ugrott a magyar autópiac

Augusztusban 7181 személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 43,7 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Így a személykocsik piacának növekedése az első nyolc hónapban jelentősen meghaladta a várakozásokat, közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE). Megjegyezték ugyanakkor azt is, hogy

tovább tart az autópark öregedése.

Az év első nyolc hónapjában 61 219 személyautó került forgalomba, 24,9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

FKF-botrány: napi 350 ezer forintért adhattak tanácsot

Sikos Zsolt, a Fővárosi Közterület-fenntartó korábbi informatikai tanácsadójának SAS Group nevű cége többszörösen is törvényszegő módon jutott sokmilliós megbízáshoz, amelynek keretében összesen nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő, írta a Mandiner. A cikk szerint a 17,5 milliós keretösszegű kiírásban még azt sem szabták meg előre, hogy a megállapított keretösszeg erejéig legalább hány órában kell tanácsot adni.

Drágulhat a tankolás

A kőolaj világpiaci árához igazítják az üzemanyagok adóját szeptembertől. Októbertől egy tele tankolás több száz forinttal kerülhet majd többe a benzin és a gázolaj esetében is.

Ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed,

  • a benzin és a petróleum adója literenként 5,
  • a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet.

Ez valószínűleg így lesz, mindenesetre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember 22-ig teszi közzé honlapján a kőolaj jövedékiadó-mérték alapjául szolgáló világpiaci árát.

Drágult a benzin

Emelte 2 forinttal a 95-ös benzin árát szerdán a Mol, a gázolaj ára nem változott. Az emeléssel

  • a benzin átlagára 335-336 forintra nőtt,
  • a gázolajé 337-338 forint maradt.
A benzin és a gázolaj árának változása Forrás: MTI

Az airbnb-seknek megint szólt az adóhatóság

Különbséget kell tenni a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadás és a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás között. Míg az egyiknél nem, a másiknál kötelező az adószám, hívja fel a figyelmet a NAV.

Csaknem százezren több pénzért dolgoznak szeptembertől

Szeptember 1-jétől emelkedik az egészségügyben dolgozók bére; az intézkedés csaknem 100 ezer ágazati dolgozót érint.

  • A szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bére a rendeletben megjelent bértábla szerint szeptember 1-jétől 107 ezer forinttal nő,
  • az egészségügyi szakdolgozók pedig – végzettségüktől és a munkában eltöltött időtől függően – 6660 forinttól 61 670 forintig terjedő emelést kapnak.

Vége a mínuszos éveknek a multiknál

A kereskedelmi üzletláncok már nem mínuszos adatokkal zárják üzleti éveiket. A kereskedelmi törvény azt mondja ki, hogy a napi fogyasztási cikkeket árusító kiskereskedelmi áruházlánc, aminek nettó árbevétele két, egymást követő üzleti évben mindkét esztendőben eléri a 15 milliárd forintot, és adózott eredménye mindkét időszakban nulla, vagy negatív, a második üzleti év beszámolójának elfogadását követően köteles lehúzni a redőnyt.

600 új munkahely lesz a gödi Samsungban

Az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung Gödön,

a százmilliárd forintos beruházás keretében 600 új munkahely jön létre,

mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hamarabb is visszafizethető a 10 évre felvett hitel

Egy államilag támogatott lakástakarék-konstrukcióval egy 10 éves, 10 millió forintos hitelt jóval hamarabb, 8 év alatt rendezni lehet, derül ki a BankRáció.hu összeállításából. Az elemzés szerint a

hosszabb távon is fix törlesztőrészletű lakáshiteleké lesz a főszerep

a következő időszakban.

Az EU 13 milliárd eurós csekket állított ki az Apple-nek

Az Európai Bizottság tiltott állami támogatásnak minősítette azokat az adómegállapodásokat, amiket Írország kötött az amerikai Apple-lel. A bizottság 13 milliárd euró (körülbelül 4 ezer milliárd forint) adó behajtását írta elő Írországnak, bár a pontos összeg kiszámítását Dublinra bízták.

13 milliárd dollárt kellene behajtaniuk az íreknek Forrás: AFP/Christof Stache

A német gazdasági miniszter szerint megbukott az EU–USA-megállapodás

Sigmar Gabriel szerint az USA-val folytatott szabadkereskedelmi tárgyalások

csak éppen ezt senki nem ismeri be. Szavaira Washingtonból nem érkezett kommentár, az Európai Bizottság szerint a tárgyalások sorsa még nem dőlt el, Angela Merkel német kancellár nevében a kormányszóvivő azt mondta, még van esély a megállapodás megkötésére.

Clinton nem fogadta meg a Nobel-díjas közgazdász tanácsát

Hillary Clinton tanácsadója, Joseph Stiglitz azt javasolta az elnökjelöltnek, hogy megválasztása esetén

vessen ki különadót a fosszilis energiahordozókra.

Szerinte ez a legjobb megoldás a globális felmelegedésre, és felpörgetné az USA gazdaságát. Javaslata nem került bele Clinton programjába, de Stiglitz megérti, szerinte a legfontosabb Trump legyőzése, és egy kampányban nem lehet bármit eladni.

Meghalt a Jumbo Jet atyja

Augusztus 30-án, 95 éves korában meghalt Joe Sutter, a Boeing legnépszerűbb utasszállítójának, a 747-es Jumbo Jetnek az atyja. Sutter vezette azt a mérnökcsapatot, amely az 1960-as években kifejlesztette a világ legnagyobb utasszállítóját – a 747-es majdnem négy évtizeden keresztül meg is tartotta ezt a rekordot.

Putyin Las Vegast csinálna Vlagyivosztokból

Vlagyimir Putyin egyfajta orosz Las Vegast tervez Vlagyivosztokba. Így Oroszország távol-keleti nukleáris helyőrségéből befektetőbarát kaszinóközponttá válna a város, de lehet, hogy a terv túl jól sikerül. A kínaiak ugyanis hatalmas lendülettel csaptak rá a lehetőségre.