Nincs helyi hal a balatoni éttermekben

Balatonfüred, Füredi Borhetek, Tagore sétány
Vágólapra másolva!
Kevés hal van a Balatonban, ezért már évek óta más területekről érkezik az ottani vendéglőkbe a hal – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán. A múlt heti Kormányinfón is szóba került a probléma, hogy miért nem lehet a balatoni vagy Tisza menti éttermekben helyi halat kapni.
Vágólapra másolva!

Fazekas Sándor elmondta: a balatoni halgazdaságot 2013-ban számolták fel, az utolsó halászati évben 78 tonna halat fogtak, ebből mintegy 200-220 ezer adag ételt lehet készíteni.

Ez a mennyiség egy jobb hétvégén elfogy a Balatonnál – magyarázta a miniszter. Hozzátette:

a Balatonnál komoly probléma volt a túlhalászás,

a tó regenerálódásához évek kellenek, hiszen a cél az, hogy minél nagyobb legyen a tó halállománya.

A Balaton fejlesztése fontos

A Fidesz elkötelezett a Balaton fejlesztése iránt, sőt a Balatonnál lesz az őszi Fidesz–KDNP-frakcióülés is – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón. Megjegyezte: a magyar GDP 10 százalékát adja a turizmus, ami most nyáron kifejezetten jól teljesített, és ebben benne kell lennie a Balatonnak is.

A miniszterelnök felháborodott, és többször kérte a szakminiszterét, hogy tegyen valamit, mert a Balatonnál és a Tiszánál nem lehet helyben vadászott halakat kapni. Persze az a cél üdvözlendő, hogy a törvénymódosítás célja az volt, hogy „halászati cégek ne rabolhassák le a Tiszát” – tette hozzá Lázár.

Legálisan nem tudnak a vendéglősök balatoni halhoz jutni Forrás: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Lázár János azt mondta, a kormányfő sürgős megoldási javaslatokat kért Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől. Varga Mihály a kormánynak arról számolt be, hogy a probléma megoldott, és a vendéglátóhelyek, éttermek üzemeltetői hozzá tudnak jutni a tiszai vagy a balatoni halakhoz, ha akarnak.