Szerényebb eredményeket várnak a nagyvállalatok

TÁRGY EGYÉB TÁRGY munkagép konténer
Szolnok, 2007. december 10. Szolnoki Logisztikai Központban ismét működik a kombiterminál. Egy év alatt megtízszereződött a kombiterminál forgalma. Évente tízezer konténer halad át a központon, de háromszor ennyit is tudnak kezelni. Rövidesen jelentősebb forgalomnövekedést terveznek, mert a heti két pár vonat helyett hármat-négyet szeretnének közlekedtetni. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
Év elejéhez képest szerényebb pénzügyi eredményekkel számolnak a hazai nagyvállalatok, átlagosan 2,4 százalékos árbevétel- és 1,4 százalékos profitnövekedéssel tervez a szektor, derült ki a K&H nagyvállalati növekedési index eredményeiből. A cégek az exportból nagyobb mértékű bővülést várnak, mint a belföldi értékesítésből.
Vágólapra másolva!

Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai vállalatok. „A K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint átlagosan 2,4 százalékos árbevétel-növekedést vár a szektor.

azonban az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest (1,6 százalék) még mindig kedvező szint” – idézi Peter Roebbent, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetőjét a cég közleménye.

Visszavettek a várakozásaikból a nagyvállalatok Forrás: MTI/Mészáros János

A K&H szerint a mérsékeltebb várakozások hátterében az áll, hogy eltolódtak az arányok:

akik eddig növekedést vártak, most már inkább a stagnálásra számítók táborát erősítik.

Az árbevétel-növekedéssel tervező cégek aránya ugyanis 42 százalékról 37 százalékra csökkent, miközben szinten tartásra 53 százalék helyett 58 százalék számít.

Jobban bíznak az exportban

A belföldi és a külföldi értékesítésből egyaránt árbevétel-növekedést várnak, utóbbit azonban kedvezőbbnek gondolják a döntéshozók:

  • a hazai piacból 2,2 százalékos, míg
  • az exportból 2,7 százalékos bővülésre számítanak.

A felmérés szerint a cégek nyereségvárakozásukat is visszafogták az év elejéhez képest. „A várt profitnövekedés mértéke 2,2 százalékról 1,4 százalékra zsugorodott. Ezzel

és közelítünk az egy évvel ezelőtti mélyponthoz (1,1 százalék)” – közölte Peter Roebben. A különböző ágazatokat tekintve nagy eltérések mutatkoznak: a szolgáltató szektorban 3,3 százalékos, a kereskedelemben 2,8 százalékos és az iparban 1,9 százalékos profitbővüléssel, míg az agrárium 0,2 százalékos nyereségcsökkenéssel számol.

A nagyobb cégméret nagy előnyt jelent az árbevétel és profitkilátásokat tekintve is, mivel a cégmérettel párhuzamosan nő azoknak az aránya, amelyek a következő egy évben bővülő pénzügyi eredményekre számítanak, közölte a K&H.