Bővít a Mercedes, nőtt a boltok forgalma

munka erő Mercedes Kecskemét Mercedes Benz CLA Shooting Brake Mercedes Kecskemét
2015 január 20.-án legördült az első négyajtós CLA Shooting Brake Mercedes-Benz személyautó a kecskeméti gyártósorról
Vágólapra másolva!
Új statisztikai adatokat közölt a héten a KSH: nőtt az üzletek forgalma, csökkent az ipari termelés, ahogy az export és az import is, az infláció augusztusban is a negatív tartományban maradt, míg a GDP a második negyedévben is növekedő pályán volt. Bővít és fejleszt a Mercedes, nyereségesek a nagybankok, Orbán Viktor és Csányi Sándor is jelentős kitüntetést vehetett át. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

2,6 százalékkal nőtt a GDP

A nyers adatok szerint a bruttó hazai termék (GDP) volumene 2,6 százalékkal nőtt a második negyedévben a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 1,8 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva 1 százalékkal emelkedett, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az Európai Unión belül kimagasló a magyar gazdaság növekedése, éves összevetésben az uniós átlag feletti, negyedéves alapon pedig a második leggyorsabb volt a bővülés a második negyedévben.

A magyar gazdaság növekedési pályán maradt

A magyar gazdaság megmaradt azon a növekedési pályán, amelyre az elmúlt három évben ráállt, a 2,5-3 százalék közötti növekedési ütemre, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Újabb fejlesztést jelentett be a kecskeméti Mercedes

A Mercedes-Benz közel 600 milliárd forint értékű fejlesztést valósít meg a közeljövőben Magyarországon, mondta Varga Mihály Hartmut Schickkel, a Daimler Buses vezetőjével és Jörg Schmidttel, a Mercedes-Benz Hungária Kft. vezetőjével folytatott megbeszélése után.

Százmilliárdokért fejleszt a Mercedes Kecskeméten Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A cég ezenkívül jelentős szerepet vállal a magyarországi buszgyártás megerősítésében, illetve az elektromos autók magyarországi elterjesztésében, tették hozzá a nemzetgazdasági tárca közleménye szerint. Varga Mihály a találkozó után elmondta, büszke arra, hogy

a világ egyik legsikeresebb autógyártó cége hosszú távú partnerként tekint Magyarországra.

Csányi Sándor: Magyarország jó úton halad

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint a magyar gazdaság jó úton halad, javulnak a makromutatók, azt azonban még nehéz megítélni, hogy 2020-ban be lehet-e vezetni az eurót.

Az Európai Unió jövőjében optimistán ítélte meg a közép-európai térség országainak teljesítményét, úgy vélte, hogy a következő 20 évben gyorsabb gazdasági növekedést érhetnek el, mint a nyugat-európai fejlett EU-tagországok.

az kétségtelen, hogy a brexit hatásai még kiszámíthatatlanok, de az EU és az Egyesült Királyság közötti új szerződésnek várhatóan nem lesz drámai hatása az unió gazdaságára” – mondta az OTP elnök-vezérigazgatója.

A benzin és a gázolaj is olcsóbb lett

Csökkentette 5-5 forinttal a benzin és a gázolaj árát szerdán a Mol. A csökkentéssel

  • a benzin átlagára 330-331 forintra,
  • a gázolajé 332-333 forintra mérséklődött.
Az üzemanyagárak alakulása Magyarországon Forrás: MTI

Sürgősen kellene 22 ezer informatikus

A hazai informatikai munkaerőpiacon tavaly 22 ezer állás volt betöltetlen, ami a közvetett multiplikátorhatásokkal számolva 72 ezer embernek adhatott volna munkát a nemzetgazdaságban, írta a Világgazdaság Horváth Ádámot, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének oktatási igazgatóját idézve. A szakértő szerint ezek a számok vélhetően tovább növekedtek tavaly óta.

Keresik a megoldást a munkaerőhiányra

A kereskedelemben nem a jelenlegi szabályozás szigorítása a legsürgetőbb, hanem a munkaerőhiány enyhítése, az ehhez kapcsolódó járulékcsökkentés, valamint a különböző foglalkoztatási programok erősítése, közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Kevesebben tartoznak a szolgáltatóknak

Egy év alatt 68,2 milliárdról 30 milliárd forintra csökkent a földgáz- és áramcégeknél nyilvántartott tartozások összege, közölte a Magyar Idők a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adataira hivatkozva.

23 milliárd forintot kaphatnak a pórul járt magyarok a légitársaságoktól

Közel 300 ezer magyar 23 milliárd forint kártérítésre jogosult a légitársaságoktól. Az európai uniós törvények szerint,

  • ha 3 óránál többet késik egy repülőgép, vagy
  • a légitársaság törli a járatot, vagy
  • túlfoglalt járat miatt valaki nem fér fel a gépre,

akkor az utast kártérítés illeti meg. A jegy eredeti árától függetlenül

250, 400, illetve 600 euró pénzügyi kártérítésre lehet jogosult az utas.

A kártérítés összege egyébként az útvonal hosszától függ.

Még többen kaphatnak csokot

Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre jogosultak köre, miután a kormány úgy döntött, több könnyítést is bevezet az igénylésnél. Például a jövőben már építés alatt álló, sőt még csak tervezőasztalon létező ingatlanra is lehet igényelni.

Nincs helyi hal a balatoni éttermekben

Kevés hal van a Balatonban, ezért már évek óta más területekről érkezik az ottani vendéglőkbe a hal, mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1-en. A múlt heti Kormányinfón is szóba került a probléma, hogy miért

nem lehet a balatoni vagy Tisza menti éttermekben helyi halat kapni.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a balatoni halgazdaságot 2013-ban számolták fel, az utolsó halászati évben 78 tonna halat fogtak, ebből mintegy 200-220 ezer adag ételt lehet készíteni.

Nagy erőkkel dolgoznak a budapesti olimpiai pályázaton

Egy év maradt hátra a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai helyszín kiválasztásáig, és egy hónap a pályázat második részének benyújtásáig. Javában tart a munka, a budapesti pályázatot koordináló cég vezérigazgatója, Fekete Miklós szerint

a magyar fővárossal komolyan számolnak a versenytársak.

Kardkovács Kolos ülhet be a Monetáris Tanácsba

A Magyar Nemzeti Bank korábbi jogi és szanálásért felelős ügyvezető igazgatóját, Kardkovács Kolost jelölik a Monetáris Tanács új tagjának, értesült az Origo.

Félévkor nyereségesek voltak a magyar bankok

Mind a nyolc hazai nagybank nyereséggel zárta az első fél évet, amire már hét éve nem volt példa, írta a Világgazdaság. Az elmúlt év hasonló időszakában is pozitív eredménnyel záró pénzintézetek – az OTP Bank, az UniCredit, a K&H, a Budapest Bank és a Raiffeisen – mellé felsorakozott az Erste, a CIB és az MKB is.

Mit kedvelnek Orbánban a lengyelek?

Szinte pontról pontra átveszi a 2010-2011-es Orbán–Matolcsy gazdasági programot a lengyel Jog és Igazságosság Pártja, amelynek tavaly novemberben még nem sok gazdasági sikert jósoltak, azonban a számok rácáfolnak a kétkedőkre.

Ismerős elemek a lengyel gazdasági programban Forrás: Origo

A tavaly megválasztott lengyel kormány gazdaságpolitikai vezetése

nem is titkoltan több elemet a magyar Új Széchenyi-tervből, illetve a Széll Kálmán-tervből vett át.

A magyar és a lengyel gazdaság közötti szoros kapcsolatot, az együttműködést jól mutatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kapta a lengyelországi krynicai gazdasági fórumon az Év Embere díjat, a rendezvény legjelentősebb elismerését.

Az amerikaiak még sokáig számíthatnak a szupernagyikra

Továbbra is fontos szerep hárul az idősebb generációkra az Egyesült Államokban, ahol a háztartások vagyonának közel fele egyetlen generáció, a baby boomer, azaz az 52–70 év közötti lakosság kezében van. Az amerikai fiatalok jelentős része pedig anyagilag is ki van szolgáltatva ennek a korosztálynak, ami több felmérés szerint jó ideig még így is marad.

A Deloitte felmérése szerint az amerikai háztartások vagyonának

több mint 80 százalékán a két legidősebb generáció – a baby boomer és a csendes generáció – osztozik.

Kitiltják a játékgépeket az olasz bárokból

Eltűnnek a játékgépek az olaszországi bárokból, trafikokból és bevásárlóközpontokból, jelentette be Matteo Renzi olasz kormányfő.

Az intézkedés célja, hogy hatékonyan fellépjenek a szerencsejáték-függőség ellen.

Csak azokon a helyeken működhetnek majd ilyen gépek, ahol tudják biztosítani, hogy elkülönített helyiségben legyenek, ahová csak nagykorúak léphetnek be, mondta a miniszterelnök egy tévéinterjúban.

Nobel-díjas közgazdász: Az euró gazdasági katasztrófához vezetett

Ma már elsősorban a félelem tartja össze az euróövezetet, az euró pedig a jelenlegi formájában többet árt, mint használ, ezért több tagállamnak drágább a bennmaradás, mint egy esetleges kilépés, nyilatkozta Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász. Szerinte

a közös európai valutát már a bevezetésénél elrontották,

ennek következménye, hogy az eurózóna két részre szakadt, és a gazdaságilag erős és gyenge tagállamok közötti különbség egyre nagyobb lett.