A gyerekért és a nyugdíjért aggódunk a legjobban

játék gyerek mobil okostelefon
Vágólapra másolva!
A prémium lakossági befektetők körében kevésbé jellemző a konkrét megtakarítási cél, inkább biztonsági tartalékot gyűjtenek. A gyermekek jövőjéről való gondoskodás azonban jelentősen felértékelődött az elmúlt években. Ahhoz, hogy ezek a célok meg is valósuljanak, jellemzően évente néhány alkalommal növelik megtakarításaikat az ügyfelek – derül ki a K&H felmérésből.
Vágólapra másolva!

A válaszadók 77 százaléka általános tartalékképzés miatt spórol, négy éve ez az arány mindössze 28 százalék volt.

A gyerekek jövőjére is elkezdtek spórolni a szülők Forrás: PhotoAlto/Marion Barat / Altopress/Marion Barat

Ezt követően a nyugdíjas évek biztonságára, valamint a gyermekek jövőjére – például iskoláztatás vagy lakásvásárlás – fókuszálnak leginkább befektetéseik során az előrelátók. Utóbbinál szintén látványos az elmozdulás, hiszen négy évvel ezelőtt a befektetők csupán 16 százaléka választotta megtakarítási célként a gyerekek támogatását, ma pedig

a megkérdezettek 33 százaléka gondol gyereke jövőjére.

„A megtakarítások célját azért fontos meghatározni, hogy jobban lássuk a vállalható kockázatot és befektetési időtávot. Ennek mentén tudjuk ugyanis kialakítani az egyedi befektetési stratégiát, amely a portfóliónk összetételét határozza meg" – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Forrás: K&H Bank

A felmérésben megkérdezett prémium, azaz az átlagnál magasabb megtakarítással rendelkező magánbefektetők válaszai arra is rávilágítanak, hogy nagyrészük folyamatosan növeli befektetését, és évente több alkalommal is ránéz a félre tett összegre. Ezt mutatja, hogy

a megkérdezettek jellemzően évente néhány alkalommal gyarapítják megtakarításaikat,

és minden hatodik befektető teszi ugyanezt havi rendszerességgel.

További 13 százalék nyilatkozott úgy, hogy évente egy alkalommal tesz hozzá már meglévő megtakarításaihoz, és mindössze 12 százalék az, aki nem növeli a korábban félre tett összeget. „A tapasztalat azt mutatja, hogy a rendszeresség és a gondos odafigyelés nagyon fontos, mivel az egyéni igényekhez és ajánlásokhoz igazított portfólió hozhat hosszú távon jó eredményt" – tette hozzá a szakember.