Ugrásszerű növekedés jöhet az újlakás-piacon

Az új lakások mellett a régi építésű házak is drágultak az elmúlt negyedévben
Vágólapra másolva!
A hétvégén tartják a Lakás 2016 kiállítást és vásárt a Millenárison. Az újlakás-piac az év eleje óta szárnyal és ez valószínűleg jövőre sem lesz másképpen.
Vágólapra másolva!

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt mondta, tavaly összesen 7600 új lakás készült el, az idén országos szinten 10 ezret meghaladó átadás várható. Az összes lakáspiaci adásvétel száma elérheti a 150 ezret ebben az évben, középtávon a tranzakciók száma beállhat a válság előtti öt év átlagának tekinthető évi 170-190 ezerre - mondta.

A budapesti újlakás-piac már most robbanás előtt áll.

Az év első nyolc hónapjában 210 új projekt keretében közel 6800 társasházi lakás jelent meg a kínálatban, mindemellett mintegy 40, összesen kb. 7500 lakást tartalmazó beruházás előkészítését jelentették be. Ha nem is ilyen nagy léptékkel, de hasonló élénkülést tapasztalni már Győrben és az ország más nagyvárosaiban is.

Most a befektetők mozgatják a piacot

Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg a befektetői vevők dominálnak, de a következő 5 évben közel százezren terveznek saját célra új lakást venni.

Az újlakás-piacon most még a befektetők dominálnak Forrás: Origo

Az ingatlanpiacot világszerte a zéró kamatok időszaka indította be, Magyarországon ehhez járult hozzá még az áfacsökkentés, míg a csok hatása még kérdéses. A piac most igazi fordulóponton van túl, ebből következően a befektetői kereslet mozgatja a piacot, nem pedig azoké, akik saját célra vásárolnak lakást. Utóbbiak sincsenek kevesen, hiszen a Cordia-és az Ipsos közös felmérése szerint Budapesten és a vidéki nagyvárosokban a következő öt évben majdnem százezren tervezik, hogy új építésű lakást vásárolnak, 80 százalékuk saját célra.

Az alacsony hitelkamatok is kedvező feltételeket teremtenek a vásárláshoz. A jövőben – egyelőre nem látható mértékben – befolyásolhatja a piacot az agglomerációból Budapestre történő visszaköltözés, a belső migráció mellett a fiatalok elvándorlása és a társadalom elöregedése – mondta Földi Tibor.

Zöld, vízpart új városnegyed

Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója nemzetközi példákon keresztül mutatta be a BudaPart projekt, mint vízparti, vegyes funkciójú városnegyed egyediségét, de utalt a hazai lakóingatlan árak térségbeli elmaradására.

A városlakóknak egyre nagyobb igényük lett a természet közelségére Fotó: Szabó Gábor - Origo

Árendás Gergely elmondta, hogy a Lakás 2016 rendezvényen debütál a főváros legnagyobb ingatlanberuházása, a BudaPart. A Kopaszi gáttal szemben, a Lágymányosi-öböl másik oldalán, Újbudán lakó- és irodaépületeket alakítanak ki, természetesen a hozzá társuló infrastruktúrával. A projekt elhelyezkedése miatt is egyedi, amelyet a zöld és a vízparti területek magas aránya tovább fokoz. A városlakók egyre jobban igénylik a természet közelségét, és kedvelik a környezetbarát városi közlekedést és életmódot.