Varga: A felminősítés igazolja a gazdaság átalakításának sikerességét

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Budapest, 2016. augusztus 12. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gazdasági növekedés legfrissebb adatait értékelő sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2016. augusztus 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Varga Mihály szerint a magyar gazdaság átalakításának sikerét bizonyítja, hogy a Fitch után a Standard & Poor's is felminősítette Magyarországot. A felminősítés időszerű volt, a piac az országkockázati felárban és az állampapírok kamataiban már megelőlegezte a döntést.
Vágólapra másolva!

"A magyar kormány gazdasági teljesítményünk egyenes következményének tartja, hogy a Fitch Ratings májusi felminősítése után a Standard and Poor's hitelminősítő intézet is befektetési kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket" – értékelte a hitelminősítő döntését Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta:

Magyarország adósbesorolásának újabb felminősítése is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres és eredményes.

Magyarország újra befektetésre ajánlott

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy 2011 végén az S&P volt a második hitelminősítő, amely bóvliba minősítette Magyarországot, ezzel elvágva azon befektetőktől a magyar állampapírpiacot, amelyeknek üzletpolitikája nem engedi az ilyen típusú adósságpapírokba való befektetést. Most pedig épp az S&P az, amelynek döntésével és

a Fitch felminősítésével együtt Magyarország immár ténylegesen a befektetésre ajánlott kategóriába kerül.

A piac már beárazta

A miniszter azt mondta: a magyar gazdaság teljesítménye és a piaci értékítélet már évekkel ezelőtt megelőlegezte a felminősítéseket,

az országkockázati felár és az állampapírok után fizetendő hozamok pedig a befektetésre ajánlott országok mutatóival közel azonos szinten vannak.

A miniszter hozzátette: a befektetési kategóriába kerülés már több éve időszerűnek mondható. Gyakorlatilag nem volt olyan makrogazdasági mutató az elmúlt években, amelyben nem értünk volna el trendszerű javulást. Példaként említette a fizetési mérleg és a GDP alakulását, az államháztartás helyzetét, az államadósság mértékét és szerkezetét vagy a munkaerőpiaci helyzetet.