Nőttek a keresetek

Család Apámra ütök - De melyikre? DNS teszt
Vágólapra másolva!
A bruttó átlagkereset 256 900 forint volt júliusban, 5,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, január-júliusban a bruttó keresetek 5,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozóknak kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt a KSH gyorsjelentése szerint.

Az év első hét hónapjában

a bruttó átlagkereset 256 900 forintot ért el,

a nettó keresetek emelkedése - a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése miatt - a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,5 százalékos volt.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 170 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 178 000 forintra becsülhető.

A bruttó átlagkereset 5,1 százalékkal nőtt, miközben a nettó átlagkereset a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 6,7 százalékkal lett magasabb az előző év azonos hónapjához képest.

Az egészségügyben keresnek a legkevesebbet

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 257 900 forint volt.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (526 200 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (149 400 forint).

Forrás: Dreamstime

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 146 ezer fő – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó –kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 9600, illetve 9500 forint.

A családi kedvezmények is befolyásolták a béreket

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 171 500 forint volt. 2016-ban a családi adókedvezmény igénybevételének szabályai – elsősorban a kétgyermekes családok esetében – jelentősen módosultak, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a

nettó kereseti átlag 178 600 forintra becsülhető.

A nemzetgazdasági szintű, átlagos

havi bruttó munkajövedelem 271 200 forint,

a munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,9 százalék volt.

A bruttó átlagkereset 5,9 százalékkal nőtt, miközben a nettó átlagkereset a személyijövedelemadó-szabályok változása miatt 7,5 százalékkal lett magasabb egy év alatt.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 0,1 százalékos növekedése mellett a reálkereset 7,4 százalékkal emelkedett.

A rendszeres bruttó (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek 0,1 százalékponttal kisebb ütemben nőttek, mint a bruttó átlagkeresetek.

A munkajövedelem

5,8 százalékkal volt magasabb,

mint egy évvel korábban.