Senkit nem érdekel az amerikai elnökválasztás, erre még ráfázhatunk

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bár az amerikai közvélemény-kutatások folyamatosan adagolják, hogy mi a Trump–Clinton-meccs állása, mégis úgy tűnik, hogy a pénzpiacokat hidegen hagyja az amerikai elnökválasztás lehetséges kimenetele. Nem tudni, hogy az érdektelenségnek az az oka, hogy a piacok már hozzászoktak a kockázatokhoz, vagy a befektetők alulárazzák az esetleges Trump-győzelmet. 
Vágólapra másolva!

Bár elsősorban a gazdasági adatokra koncentrálunk befektetőként, a piacok hangulatát, a befektetők kockázatvállalási kedvét és tulajdonképpen a tényleges gazdasági folyamatokat is nagyban befolyásolja a politika.

A New York-i tőzsde Forrás: AFP/Spencer Platt

A brit népszavazás után az ősz legnagyobb politikai eseménye az amerikai elnökválasztás lesz, de jelenleg semmilyen hatással nincs a piacokra. Létezik egy mutató, amely a piac, egészen pontosan az S&P500 várt ingadozását mutatja – ez a VIX-index.

A félelemindexként is ismert VIX most kifejezetten alacsony értéken áll, ami egyértelműen jelzi, hogy a befektetőket nem izgatja túlzottan az elnökválasztás kimenetele.

Habár a két elnökjelölt gazdaságpolitikai elképzelései erőteljesen eltérnek, az index alacsony értéket mutat. Érdemes megnézni a VIX-index tavalyi tüskéit a kínai renminbi leértékelésénél, majd a kínai gazdaság lassulásáról szóló év eleji híreknél. "Ezek akkor sokkal nagyobb félelmet keltettek a befektetők körében, mint a közelgő amerikai elnökválasztás. Sőt, jelenleg kifejezetten nyugodtnak mondhatók a befektetők, miközben a fejlett részvénypiacok a korábbi csúcsok közelében vannak - mondta Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő senior portfóliómenedzsere.

Vihar előtti csend?

Azt már a brexitnél is jól láthattuk, hogy a sokféle kutatás ellenére sem mondható meg előre pontosan egy választás eredménye, a „váratlan", egészen pontosan kevésbé valószínű esemény bekövetkezte pedig erőteljesen meg tudja mozgatni a piacokat.

Most Trump a „sötét ló", akinek nyerési esélyei ugyan kisebbek, mégsem zárható ki, hogy ő lesz az új amerikai elnök.

Az eddigi retorika alapján arra lehet számítani, hogy Trump győzelme esetén a kereskedelem, a külpolitika és a biztonságpolitika vehet új irányt, miközben már maga a bizonytalanság is rossz hatással van a piacokra.

"A befektetők nyugalma azonban mégsem látszólagos, hiszen az elmúlt hónapokban a nagy jegybankok megmutatták, hogy a piac mögött állnak, és folytatják támogató politikájukat,

- tette hozzá Kovács Mátyás.

Ha Trump győzne, akkor valószínűleg egy ideig a kockázatkerülés határozná meg a befektetők hangulatát: a menekülő eszközök, mint például az arany, erősödhetne,

miközben a részvénypiacok délnek vehetnék az irányt. A kockázatok ellenére befektetőként továbbra sem szabad, hogy egyedi események befolyásolják, extrém esetben akár meg is határozzák befektetési stratégiánkat, döntéseinket.

"Éppen az ilyen izgalmasabb időszakokban van arra leginkább szükség, hogy a pillanatnyi kép »mögé« nézzünk, és közép, hosszú távra érdemes koncentrálni. Hiszen aki pánikol, az könnyen veszíthet egy átmeneti hullám idején" - hívta fel a figyelmet a befektetési szakember.